Συνέντευξη | Ελένη Ισπόγλου: Από την επιτυχία στα Social Media στην έκδοση του πρώτου της βιβλίου

Ο έρωτας είναι πηγή έμπνευσης και δημιουργίας στις τέχνες. Και ιδίως στην ποίηση και την λογοτεχνία. Με την ποιητική συλλογή της Ελένης Ισπόγλου “Μια ιστορία αγάπης: λόγια ενός έρωταταξιδεύουμε στην μαγεία του να ερωτεύεται κανείς. Άλλωστε όσα χρόνια και αν περάσουν, όσο δύσκολα και αν είναι τα πράγματα πάντα θα ερωτευόμαστε. Ας γνωρίσουμε καλύτερα την Ελένη μέσα από το έργο της στην αγαπημένη μας στήλη #sociallize.

Ελένη μου, σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου!

Πώς θα παρουσίαζες με δικά σου λόγια το πρώτο σου έργο;

Καταρχάς ευχαριστώ πολύ για την πρόταση να βρεθώ στην όμορφη παρέα του sociall.gr.
Η «μία ιστορία αγάπης» είναι το μαγευτικό αποτέλεσμα της αγάπης των αναγνωστών μου για κείμενα που γράφω στα Social Media. Τον Νοέμβριο του 2008 ξεκίνησα ένα ανώνυμο προφίλ με το ψευδώνυμο «μία ιστορία αγάπης» και άρχισα να γράφω στο Instagram και στο Facebook στίχους, ποιήματα και πεζά κείμενα, όλα σχετικά με την αγάπη και τον έρωτα. Η ιδέα ήταν να βάζω κάποιο στιχάκι στη φωτογραφία και στην περιγραφή ένα μεγαλύτερο κείμενο ή ποίημα τα οποία ήταν σχετικά με το στιχάκι. Δοκίμασα πολλά είδη και σχέδια παρουσίασης των αναρτήσεων. Κατέληξα να γράφω πάνω σε επαγγελματικές φωτογραφίες με λουλούδια που έπαιρνα από το Shutterstock. Για τη συλλογή επέλεξα τις πιο αγαπημένες αναρτήσεις που ανέβασα το 2019, ένα ρομαντικό ταξίδι ψυχής με αληθινά λόγια αγάπης που όλοι έχουμε πει σε κάποια στιγμή στη ζωή μας, θα θέλαμε να πούμε ή θα θέλαμε να ακούσουμε όταν είμαστε ερωτευμένοι. Όλα είναι τυπωμένα σε αυτές τις φωτογραφίες λουλουδιών με το ίδιο στιλ, στιχάκι και κείμενο, σε μία καλοσχεδιασμένη συλλογή 100 σελίδων.

Τι ήταν αυτό που σε ενέπνευσε να το γράψεις;

Οι αναγνώστες στα Social Media σταδιακά άρχισαν να με ρωτούν αν υπάρχει κάποιο βιβλίο. Όπως ανέφερα, ως τότε ήταν ανώνυμο το προφίλ. Δεν είχα σκεφτεί στη ζωή μου να εκδώσω βιβλίο. Γράφω από μικρή όπως πολλοί που έχουν τη γραφή ως μέσο έκφρασης. Το είχα σαν χόμπι που απλά μέσω του ίντερνετ άρχισε να αγγίζει κι άλλες ψυχές και αυτό ήταν και το κίνητρο για να γράφω με κάποια συγκεκριμένη συχνότητα. Όταν η ανταπόκριση του κοινού έγινε πολύ μεγάλη και έρχονταν καθημερινά προσωπικά μηνύματα με υπέροχα λόγια, τότε σκέφτηκα «Ελένη, καιρός να αποκαλυφθείς και να εκδώσεις τα αγαπημένα τους». Κι έτσι κι έγινε και αγαπήθηκε ακόμη πιο πολύ.

Τι είναι η αγάπη και ο έρωτας για εσένα;

Αν με ρωτούσες πριν πολλά χρόνια, ίσως να σου έδινα διαφορετική απάντηση από αυτή που θα σου δώσω σήμερα. Η αγάπη είναι ένα συναίσθημα που ωριμάζει και εξελίσσεται μέσα μας καθώς μεγαλώνουμε. Αγάπη για μένα είναι ασφάλεια. Και δεν εννοώ το να νιώθω πως αγαπιέμαι. Εννοώ το να νιώθω πως αγαπώ. Είναι η ουσία και το νόημα όλης της ζωής μου. Πολλές φορές μιλώ για ανιδιοτελή αγάπη, πως αυτή είναι η αληθινή αγάπη. Αλλά η αλήθεια είναι πως μία σχέση είναι πιο υγιής και ολοκληρωμένη όταν υπάρχει ανταπόκριση, εμπιστοσύνη και σεβασμός και από την άλλη μεριά.

Πώς να περιγράψω τι είναι έρωτας; Θέλω πολλές σελίδες για αυτό και χαμογελάω καθώς απαντώ αυτήν την ερώτηση. Μιας και γράφω όμως πολύ για τον έρωτα θα σου πω πως ο έρωτας για μένα είναι έμπνευση και ζωή μέσα μου που μου φωτίζει την ψυχή μου.

Έχω ξεχωρίσει την απαγγελία στίχων σου από ταλαντούχα άτομα. Πώς προέκυψε αυτή η ιδέα;

Μου αρέσει να δοκιμάζω νέες ιδέες που συμμετέχουν κι οι αναγνώστες. Πέρσι έφτιαξα έναν λογαριασμό στο Tik Tok όπου απήγγειλα κάποια στιχάκια με μουσικό background. Αυτό μου έδωσε αμέσως την ιδέα να πάει σε κάτι πιο ποιοτικό προσθέτοντας αισθησιακές φωνές και ρομαντικές εικόνες. Έτσι ξεκίνησα να δημιουργώ βίντεο με αρκετά έντονο το ονειρικό στοιχείο, με απαγγελία αγαπημένων φωνών καθώς και απαλή μουσική σε χαμηλότερη ένταση. Είναι πολύ όμορφο το αποτέλεσμα, νιώθω πως τα κείμενά μου παίρνουν ζωή με αυτόν τον τρόπο. Το πρώτο βίντεο το έφτιαξα με τη δική μου φωνή για να δει λίγο ο κόσμος πώς είναι η ιδέα. Η ανταπόκριση ήταν άμεση από πολύ ταλαντούχα άτομα όπως ανέφερες. Δύο από αυτές είναι οι αγαπημένες μου συγγραφείς η Μαρία Αλεξοπούλου, συγγραφέας του «Η θλίψη που φωλιάζει μέσα μου» καθώς και η Ανδριάνα Αρβανιτίδου συγγραφέας της ποιητικής συλλογής «Λόγια Ψυχής».

Πώς δημιουργείται συγγραφικά μια ιστορία αγάπης; Τι συστατικά χρειάζεται;

Οποιαδήποτε ιστορία συγγραφικά δημιουργείται με πειθαρχία και ένα πρόγραμμα που τηρείται καθημερινά για να μπορέσει το έργο να ολοκληρωθεί. Μία ιστορία αγάπης για μένα θέλει πολύ συναίσθημα. Η συγκεκριμένη συλλογή δημιουργήθηκε με πολύ συναίσθημα και πολλή αγάπη. Αλλά και αληθινή αγάπη για αυτό που κάνω.

Αγαπάς πολύ τα βιβλία. Έχεις κάποιο βιβλίο που διάβασες πρόσφατα και να το προτείνεις;

Διαβάζω αλλά λόγω εργασίας και άλλων υποχρεώσεων δεν διαβάζω όσο θα ήθελα. Μου αρέσει πολύ ο Χαρούκι Μουρακάμι και πρόσφατα τελείωσα την τριλογία 1Q84 που έχει αρκετά έντονο το ονειρικό στοιχείο που με ελκύει στη γραφή του. Τώρα διαβάζω το «Μία νύχτα ακόμη» του Κώστα Κρομμύδα που είναι ένα πολύ δυνατό μυθιστόρημα και παράλληλα κάποιες στιγμές που δεν θέλω να διαβάσω μυθιστόρημα, διαβάζω το «Δώρο 2» του Στέφανου Ξενάκη ή ποίηση.

Σε όσους πιστεύουν -λανθασμένα- ότι η ποίηση είναι για λίγους τι επιχείρημα θα αντιπαρέβαλλες;

Καταρχάς, να πω πως η «μία ιστορία αγάπης» δεν είναι αυτό που λέμε «βαθυστόχαστη ποίηση». Είναι λόγια ερωτικά άλλοτε σε ποιητικό λόγο άλλοτε σε πεζό. Ο κόσμος έχει συνδυάσει την ποίηση με κάτι ψυχικά βαρύ, με θλίψη και πόνο. Ίσως να είναι κι έτσι, πάντως η ποίηση εξελίσσεται όπως εξελίσσεται η κοινωνία και δεν έχουμε ποιητές μόνο τον Ελύτη, τον Σεφέρη και τον Λειβαδίτη. Υπάρχουν αξιόλογοι ποιητές στην Ελλάδα που αξίζει κάποιος να τους διαβάσει και να δει πως η ποίηση στις μέρες μας είναι κάτι πολύ όμορφο, δυνατό αλλά και μοναδικό δώρο για την ψυχή μας. Αναμφισβήτητα θεωρώ τα έργα του Αποστόλη Ζυμβραγάκη και του Κυριάκου Δοσαρά εξαιρετικά και αξίζει κάποιος να τα διαβάσει για να δει τι σημαίνει σύγχρονη ελληνική ποίηση.

Επόμενα συγγραφικά σχέδια;

Πριν καιρό σκεφτόμουν να εκδώσω «μία ιστορία αγάπης» μέρος δεύτερο με τα αγαπημένα των αναρτήσεων του έτους 2020, αλλά με τον καιρό είδα πως θέλω να δοκιμάσω τον εαυτό μου σε άλλο λογοτεχνικό είδος. Δεν έχω κάτι συγκεκριμένο να αναφέρω σχετικά αλλά μέχρι να ολοκληρώσω κάτι ο κόσμος μπορεί να παρακολουθεί αυτά που γράφω στις σελίδες μου στα social media.

Ακολουθήστε τη συγγραφέα στα Social Media
Facebook | Instagram

Μια ιστορία αγάπης: λόγια ενός έρωτα, Ελένη Ισπόγλου, εκδόσεις Πηγή, 2020

Πριν φύγετε ρίξτε μια ματιά