Δεν έχω έμπνευση! Τι να κάνω;

Πολλές φορές στη ζωή μας, ιδιαίτερα εμείς οι καλλιτεχνικοί τύποι, συναντάμε τη συγκεκριμένη δυσκολία: Πρέπει να διεκπεραιώσουμε μια εργασία ή ένα project το οποίο θέλει φαντασία και έμπνευση φυσικά. Όσο όμως και να προσπαθούμε, η έμπνευση δεν έρχεται. Είναι σαν να προσμένουμε να βγει ο ήλιος ενώ υπάρχει καταιγίδα με βροντές και αστραπές. Όσο σκληρά και να προσπαθούμε, η έμπνευση δεν πρόκειται να έρθει εκείνη τη στιγμή. Και αυτό, το λέω εξ πείρας. Σήμερα, θα ήθελα να σας πω την ιστορία μου. Την ιστορία του να μην έχεις έμπνευση.

ΞΕΚΟΥΡΑΣΟΥ.

Ναι, όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται, αυτή είναι η απάντηση.

Τους τελευταίους δύο μήνες, μου συνέβησαν πολλά γεγονότα μονομιάς. Η μια δυσκολία μετά την άλλη. Η μια πρόκληση μετά την άλλη. Δεν υπήρχε τελειωμός. Κάθε μέρα, θα συνέβαινε και από κάτι. Οι εξωτερικοί παράγοντες, τους οποίους δεν μπορούσα να ελέγξω, διαπερνούσαν την αντοχή μου και διείσδυαν μέσα στην καρδιά μου, φτάνοντας στους εσωτερικούς παράγοντες: Τις κρυμμένες ανασφάλειές μου, την πίεση , το άγχος. Και φυσικά , τα δυσχέραναν. Το χειρότερο; Δεν προλάβαινα να συνειδητοποιήσω το ένα γεγονός, ερχόταν το άλλο. Και ποτέ μα ποτέ δεν είχα χρόνο για τον εαυτό μου. Δεν είχα χρόνο να σκεφτώ. Δεν είχα χρόνο να γράψω! Να γράψω, που εγώ λατρεύω τη συγγραφή, που η συγγραφή είναι το καταφύγιό μου!

Μου είχε λείψει η συγγραφή. Μου είχε λείψει να γράφω στο Wattpad ή να γράφω άρθρα. Μου έλειψαν όλα τόσο πολύ , οπότε αποφάσισα να τα ξαναπιάσω. Μου δημιουργούσε πίεση το ότι τα είχα αμελήσει. Και το λάθος μου; Δεν ζητούσα βοήθεια από κανέναν. Έτσι, όταν πήγα να πληκτρολογήσω, όταν πήγα να σκεφτώ κάτι να γράψω…. Συνειδητοποίησα πως… Δεν ήξερα τι να γράψω. Ναι, δεν ήξερα καν ποιο θέμα να πιάσω και τι να πω. Κι όχι μόνο τα άρθρα…. Αλλά και τις ιστορίες γενικότερα.

Με παίδευε αυτή η κατάσταση. Με στεναχωρούσε. Αν και έρχονταν κύματα σκέψης, αν και έκανα όνειρα για συγγραφή άρθρων και βιβλίων… Δεν ήξερα τι να γράψω! Είχα πανικοβληθεί. Έτσι, αποφάσισα να μιλήσω στον Αλέξανδρο που διευθύνει το Sociall.GR. Και ήρθε η μαγική απάντηση: Ανάμεσα στις όμορφες συμβουλές και καθοδηγήσεις, ήρθε αυτή η μαγική λεξούλα:

«Χαλάρωσε»

Και τότε συνειδητοποίησα κάτι: Αυτούς τους δύο μήνες, δεν είχα χαλαρώσει ούτε μια στιγμή. Ακόμα κι όταν χαλάρωνα, σκεφτόμουν κάτι άλλο. Σκεφτόμουν τι έπρεπε να κάνω στη συνέχεια. Αγχωνόμουν ότι έχω να κάνω πολλά και ότι δε προλαβαίνω τίποτα, ταυτόχρονα όμως δεν γινόταν να αφήσω κάτι, αφού όλα ήταν κομμάτια του εαυτού μου. Όμως. Ναι. Δεν είχα χαλαρώσει ούτε μία μικρή στιγμούλα. Ούτε στον ύπνο μου που λέει ο λόγος.

«Η έμπνευση βρίσκεται παντού, ακόμα και σε ένα τραγούδι», μου έγραψε. Το γνώριζα και το ήξερε ότι το γνώριζα. Όμως χρειαζόταν να το ακούσω. Έπρεπε να πάρω τον χρόνο μου, να ξεκουραστώ, να χαλαρώσω. Να σταματήσω να σκέφτομαι όλα όσα με βασάνιζαν. Και η έμπνευση θα ερχόταν.

Πήρα τη συμβουλή και την εφάρμοσα. Και δούλεψε! Όντως, δούλεψε! Σχεδόν μόλις χαλάρωσα, μόλις άφησα το μυαλό μου ελεύθερο, μόλις σκέφτηκα ότι δεν χρειάζεται να αγχώνομαι και να αναλύω τα πάντα… Η έμπνευση ήρθε ξανά!

Έτσι, το λέω και σε εσάς. Αν ποτέ αισθανθείτε πως σας λείπει έμπνευση, πως ενώ έχετε πολλά στο κεφάλι σας δεν μπορείτε να τα βάλετε σε μια σειρά, το μυστικό είναι η χαλάρωση και η ξεκούραση. Όχι μόνο η σωματική, αλλά και η ψυχική και η πνευματική. Χρειάζεται το μυαλό να ηρεμήσει από όλα όσα σας βασανίζουν. Και μην κάνετε το λάθος να αγχωθείτε. Μην κάνετε το λάθος να σκεφτείτε «πρέπει οπωσδήποτε να μου έρθει τώρα έμπνευση». Γιατί ακόμα κι αν τη χρειάζεστε την επόμενη μέρα, όσο και να αγχωθείτε, αποτέλεσμα δεν θα βρείτε, αν δεν ξεκουραστείτε. (Έκανα και ομοιοκαταληξία!)

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι που μπορούν να σας φέρουν σωματική, ψυχική και πνευματική ηρεμία ταυτόχρονα.

Πηγαίνετε μια βόλτα ή κάνετε σωματική άσκηση.  Η γυμναστική είναι ωφέλιμη για να ξεμπλοκάρει το μυαλό. Ακόμα κι αν σας κουράσει σωματικά, θα καταφέρετε να απελευθερώσετε και να διώξετε μακριά όλο αυτό το στρες που έχει καταβάλλει το σώμα και τη ψυχοσύνθεσή σας.

Απολαύστε τη φύση. Δεν είναι απαραίτητο να πάτε σε κάποιο δάσος,  αν δεν υπάρχει κοντά στη περιοχή σας ή αν δεν είναι προσιτό. Τα πάρκα που έχουν λίγο πράσινο, η θάλασσα, τα λιμάνια, η προκυμαία, ακόμα και ένας εσωτερικός χώρος που είναι διακοσμημένος με πράσινα χαλιά και διάφορα φυτά, μετράει ως φύση. Ιδιαίτερα το πράσινο χρώμα ξεκουράζει και χαλαρώνει.

Ακούστε μουσική. Είτε πρόκειται για αγαπημένα σας κομμάτια, είτε για κλασσική μουσική είτε για χαλαρωτική μουσική εξειδικευμένη για απελευθέρωση άγχους, θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, αρκεί να αφεθείτε στη μαγεία της και να σας είναι ευχάριστη στο άκουσμα.

Διαλογιστείτε ή κάνετε διάφορες τεχνικές αναπνοής. Υπάρχουν αρκετές εφαρμογές για κινητό και αρκετά βίντεο στο Youtube που μπορούν να σας καθοδηγήσουν. Εάν δεν είσαστε υπέρ των διαλογισμών, τότε τα ASMR ή απλά η διαφραγματική αναπνοή με κλειστά μάτια μπορούν να σας ωφελήσουν εξίσου.

Κάνετε μπάνιο / ντουζ με αφρόλουτρο που περιέχει αντιστρεσογόνα φυσικά στοιχεία ή αιθέρια έλαια. Στο ξεκίνημα ή στην έκβαση μιας αρκετά απαιτητικής και αγχωτικής ημέρας, η επαφή με το νερό και τα αντιστρεσογόνα φυσικά στοιχεία ( πχ αιθέρια έλαια πορτοκαλιού, αλόη) μπορεί να βοηθήσει ώστε να φύγει το σφίξιμο και το μούδιασμα του σώματος.

Πιείτε τσάι ή κάποιο άλλο βότανο που είναι κατά του άγχους. Μερικές φορές ένα χαλαρωτικό αφέψημα είναι ό,τι πρέπει. Καλύτερη επίδραση θα έχει εάν το αγοράσετε αποξηραμένο και το βράσετε εσείς οι ίδιοι, παρά να αγοράσετε συσκευασμένο αφέψημα έτοιμο προς κατανάλωση. Ο λόγος είναι πολύ απλός: Η δεύτερη κατηγορία περιέχει λιγότερη ποσότητα του βοτάνου και πολλά συντηρητικά σε σχέση με την πρώτη. Από το τίποτα ωστόσο, είναι κάτι κι αυτό.

Οι παραπάνω τρόποι είναι μερικοί από αυτούς που προσωπικά βοήθησαν εμένα ή που έχω ακούσει από το οικείο μου περιβάλλον ή και από το Youtube. Σημαντικό είναι να αναφερθεί πως δεν λειτουργούν όλοι σε όλους πάντοτε. Μπορεί να σας ταιριάζει κάποιος τρόπος , ενώ κάποιος άλλος τρόπος να μη σας ταιριάζει.

Χρειάζεται να μιλήσετε με τον εαυτό σας και να σκεφτείτε τι είναι αυτό που θα τον χαλάρωνε. Να ανταποκριθείτε στις ανάγκες του οργανισμού σας , στα θέλω του και τότε θα δείτε: Η έμπνευση, θα σας χτυπήσει την πόρτα ξανά!

Πηγές εικόνων: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7.