Σκόρδο: O γιατρός της φύσης

Σκόρδο

Το σκόρδο είναι σε όλους μας γνωστό διότι χρησιμοποιείται σε αρκετά φαγητά της Ελληνικής και όχι μόνο κουζίνας. Επίσης είναι γνωστό για την έντονη μυρωδιά του αφού καταναλωθεί. Αυτό αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για την κατανάλωση του. Το σκόρδο προήλθε από την κεντρική Ασία, αλλά διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο χιλιάδες χρόνια πριν. Θεωρείται από τα πιο παλιά θεραπευτικά φυτά.

Στην αρχαία Αίγυπτο το έδιναν στους κτίστες των πυραμίδων για να βελτιώσουν την αντοχή τους. Ακόμη και στην αρχαία Ελλάδα πολεμιστές μέρες ολόκληρες πολεμούσαν τρώγοντας μόνο σκόρδα. Ανήκει στην οικογένεια του κρεμμυδιού, αποτελείται από πολλούς μικρούς βολβούς, γνωστοί σε όλους μας σκελίδες. Δεν έχει καθόλου σπόρους, αντίθετα παράγει μέσω των νέων βολβών που μεγαλώνουν γύρω από την στεφάνη άνθους. Τα οποία μπορούν να φυτευτούν την επόμενη χρονιά. Πολυετές θεωρείται μόνο σε ζεστές περιοχές. Χρειάζεται ζεστό και φωτεινό μέρος για την ανάπτυξη του. Το έδαφος πρέπει να είναι μαλακό, πλούσιο σε οργανικές ουσίες και συστατικά.

Τα αποτελέσματα στην υγεία από την κατανάλωση σκόρδου είναι πολλά και σημαντικά. Εκτός από τα αιθέρια έλαια, περιέχει και την πολύ γνωστή ουσία με το όνομα αλισίνη ή αλικίνη με πολύ δυνατό αντιβιοτικό αποτέλεσμα που απολυμαίνει και δερματικές παθήσεις. Η αλισίνη είναι εξαιρετικό αγγειοδιασταλτικό βοηθά την παροχή αίματος, μειώνει την πίεση και βοηθά στην πτώση της χοληστερόλης. Συνιστάται σε ασθενείς με υπέρταση αλλά και σε άτομα που έχουν ακμή όπου τα οποία μπορούν να τρίψουν μια σκελίδα σκόρδου στην επηρεασμένη περιοχή.

Παρόλα αυτά η αυξημένη κατανάλωση σκόρδου μπορεί να προκαλέσει σε μερικούς στομαχικές διαταραχές. Άρα άτομα με ήδη διαγνωσμένες γαστρεντερικές διαταραχές μπορεί να οξύνουν το πρόβλημα. Σωστό θα ήταν να συμβουλευτούν τους θεράποντες ιατρούς ή διαιτολόγους για την χρήση του, σύμφωνα και με το πρόβλημα που υπάρχει. Ωστόσο στο πέρασμα των χρόνων το σκόρδο παραμένει στην κορυφή των υπερτροφών και η συχνή κατανάλωση του αποδεικνύεται ωφέλιμη.

Σε ποια φαγητά μπορεί να προστεθεί;

Το σκόρδο δίνει έντονο άρωμα και γεύση στα περισσότερα φαγητά και αυτό το κάνει από τις πρώτες επιλογές όπως και το κρεμμύδι. Μπορεί να προστεθεί σε σούπες, να ψηθεί μαζί με κρέας, να μπει ωμό στην σαλάτα, να δώσει έξτρα γεύση στα λεγόμενα λαδερά φαγητά όπως φασολάκια, τουρλού, γεμιστά, μπριάμ κ.α. Ωστόσο για μερικούς η δυσάρεστη μυρωδιά δεν θα πρέπει να τους αποτρέπει από την κατανάλωση του, διότι τα οφέλη είναι πολύ περισσότερα. Τέλος το σκόρδο θα αποτελέσει περισσότερο ευεργετικό σε συνδυασμό με σωστή διατροφή και άσκηση

Φωτογραφία: Alexander Lyubavin