Πάμε για καφέ; Η σύντομη ιστορία του πιο δημοφιλούς ροφήματος

Δεν μπορείς να ξεκινήσεις τη μέρα σου χωρίς αυτόν

Ο πιο αγαπημένος κόκκος του πλανήτη, ο καφές, αποτελεί ένα από τα ελάχιστα προϊόντα που καταναλώνουμε στην καθημερινότητά μας και μπορεί να χαρακτηριστεί τόσο ως είδος πρώτης ανάγκης όσο και ως είδος πολυτελείας.

Προέρχεται από την Αιθιοπία και εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο, για να γίνει ένα από τα κορυφαία προϊόντα σε κατανάλωση και ζήτηση. Η παλαιότερη αξιόπιστη αναφορά στην κατανάλωση καφέ ή στην γνώση καφεόδεντρων εμφανίζεται στα μέσα του 15ου αιώνα, στα μοναστήρια των Σούφι της Υεμένης

Είναι σε κόκους, σε σκόνη, σε κάψουλα, ζεστός ή κρύος, σκέτος, μέτριος, γλυκός, με ζάχαρη, με μέλι, με στέβια, με αφρόγαλα ή κρέμα, σοκολάτα ή κανέλα, με σιρόπι, με γάλα, ταπεινός και παραδοσιακός σε μικρό φλιτζανάκι, όπως τον πίνανε οι παππούδες μας, προβλέπει το μέλλον ή αφηγείται το παρελθόν, στιγμιαίος χτυπημένος στα γρήγορα με δύο – τρία παγάκια, από το σπίτι μας, το μαγαζί της γειτονιάς μας ή μονοποικιλιακός μαζεμένος και αλεσμένος με το χέρι σε μια βιολογική φυτεία στη Νικαράγουα.

Όπως και να είναι ο καφές, κάποιοι δεν μπορούν να ξεκινήσουν τη μέρα τους χωρίς αυτόν, ενώ στην Ελλάδα τον αγαπάμε λίγο παραπάνω, αφού όλοι έχουμε ταυτισμένη την έξοδό μας για καφέ με την υπέρτατη πολυτέλεια του ελεύθερού μας χρόνου – στα ρεπό, τα σαββατοκύριακα, τις αργίες και τις διακοπές. Πρώτοι εμείς σκεφτήκαμε να παγώσουμε τον cappuccino και τον espresso δημιουργώντας τους δημοφιλείς σε όλη την Ελλάδα πια, την Κύπρο και κάποιες περιοχές της Ιταλίας freddo καφέδες που είναι και η προέκταση του χεριού κάθε σύγχρονου Έλληνα που σέβεται τον εαυτό του.

Πώς βιώνει όμως ο υπόλοιπος πλανήτης το αγαθό του καφέ και πόσο βαθιά βάζει το χέρι στην τσέπη για να το αποκτήσει;

Ένας πολύ καλός τρόπος για να εξερευνήσουμε μια νέα κουλτούρα, αλλά και να νικήσουμε το jet lag από το ταξίδι, είναι να δοκιμάσουμε το αγαπημένο ποτό με καφεΐνη των ντόπιων.

Οι γείτονες μας οι Ιταλοί για παράδειγμα που αγαπούν τον καλό καφέ όσο εμείς και παραπάνω, τον βλέπουν περισσότερο ως με μια γρήγορη δόση ενέργειας παρά ως ευκαιρία να χαλαρώσουν και να συναντήσουν φίλους. Για το λόγο αυτό πίνουν πολλούς και μικρούς καφέδες, εσπρέσο, κατά τη διάρκεια της ημέρας και έχουν το απεριτίφ, για να περάσουν χρόνο με φίλους. Το ίδιο και οι φίλοι μας οι Γάλλοι. Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα οτι η Ελλάδα είναι μια απ’ τις λίγες χώρες που πίνει καφέ μέχρι αργά, που η έξοδός μας σε μια καφετέρια για καφέ μπορεί να διαρκέσει τόσο πολύ και που υπάρχει η συνήθεια του take away καφέ στο χέρι και βόλτα.

Η Νότια Κορέα, σύμφωνα με έρευνα, πληρώνει τον καφέ χρυσάφι με τη μία κούπα να κοστίζει περίπου 7 ευρώ, ενώ στο Τόκιο θα πιούμε καφέ με περίπου 5 ευρώ το άτομο. Οι γειτονικές μεταξύ τους χώρες Κατάρ, Κουβέιτ, Λίβανος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία είναι επίσης μέσα στα δέκα πιο ακριβά μέρη για καφέ, σε αντίθεση με την επίσης γειτονική Τουρκία και το Ιράν, στο οποίο η κάθε κούπα κοστίζει λίγο-πολύ 1 ευρώ

Στην πρωτεύουσα της Νότια Κορέας, τη Σεούλ, συναντά κανείς το μεγαλύτερο Starbucks του κόσμου, ενώ στην Ασία που παραδοσιακά το τσάι είναι το βασικό ποτό, τα τελευταία χρόνια  η αγάπη για τον καφέ και τις καφετέριες αυξάνεται σταδιακά. Στο Ιράν, που επίσης αγαπά το τσάι, έβρισκε κανείς μέχρι πρότινος κυρίως καφέ τουρκικού στυλ ενώ πλέον τα ροφήματα καφέ σε στυλ εσπρέσο αυξάνουν τη δημοτικότητά τους.

Το Λουξεμβούργο, που βρίσκεται στο πολιτιστικό σταυροδρόμι της Ευρώπης, είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής καφέ στον κόσμο με 11,1 κιλά κατά κεφαλήν κατανάλωση σε ένα χρόνο! Έχει πολλές ποικιλίες καφέ, εμπνευσμένες από διαφορετικές κουλτούρες. Η Ινδία αντίθετα, το Νεπάλ και το Πακιστάν πίνουν λιγότερο από 0,1 κιλά ανά κάτοικο το χρόνο.

Κάποιες από τις μεγαλύτερες περιοχές παραγωγής καφέ στον κόσμο, όπως η Κεντρική – Νότια Αμερική και το Βιετνάμ είναι επίσης μερικά από τα φθηνότερα μέρη για να απολαύσετε έναν καφέ. Στην Αμερική εξάλλου βρίσκονται δύο από τους παγκόσμια κορυφαίους παραγωγούς καφέ, η Βραζιλία και η Κολομβία, οι οποίες είναι και τουριστικοί προορισμοί. Εκεί οι λάτρεις του καφέ μπορούν να επισκεφτούν φυτείες και να μάθουν τεχνικές καλλιέργειας αλλά και περισσότερα για την ιστορία του καφέ. Η Βραζιλία όχι μόνο παράγει τους περισσότερους κόκκους καφέ στον κόσμο, αλλά είναι και μεγάλος καταναλωτής.

Η Γηραιά ήπειρος είναι ένας κόσμος αντιθέσεων όσον αφορά τον καφέ. Πολλές χώρες της κεντρικής Ευρώπης, όπως η Γερμανία και η Γαλλία χρεώνουν τον καφέ μεταξύ 3 και 4 ευρώ. Στην Ελβετία, μια κούπα καφέ κοστίζει περίπου 5 ευρώ! Το ίδιο συμβαίνει και στις περισσότερες σκανδιναβικές χώρες. Χώρες της Βαλκανικής χερσονήσου, προσφέρουν καφέ σε ελαφρώς φθηνότερες τιμές χωρίς να λείπουν, όπως για παράδειγμα στην χώρα μας, οι ανατιμήσεις. Στην Ανατολική Ευρώπη οι περισσότερες πόλεις χρεώνουν περίπου 2 ευρώ το φλυτζάνι με δημοφιλείς τις παραλλαγές του τούρκικου καφέ, εμπνευσμένο από την μακροχρόνια Οθωμανική κυριαρχία.

Τι καφέ πίνουν οι χώρες του κόσμου; 

Αν και πανταχού παρόν ο καφές, οι πολιτισμοί που τον περιβάλλουν είναι συχνά πολύ διαφορετικοί, γεγονός που δημιουργεί μεγάλη ποικιλία και τις αμέτρητες παραλλαγές του ανά τον κόσμο! Η κατανόηση των συνηθειών και του κόστους του ανά τον πλανήτη, παρέχει μια εικόνα για την ιστορία, τις αξίες και τις συνήθειες του τόπου. Σε όποια μορφή και αν βρίσκεται είναι αδιαμφισβήτητα δημοφιλής και αγαπητός στους περισσότερους ανθρώπους. Για τον λόγο αυτό, έχουμε από το 2015 την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ, την οποία οι λάτρεις μπορούν να γιορτάζουν την 1η Οκτωβρίου..με μια κούπα καφέ!

Και κάτι ακόμη:

Ξέρεις οτι έχεις πιει πολύ καφέ
όταν σου λένε “Μπράβο!” και απαντάς “Αυτός είναι καφές!”
όταν υποχωρείς, “βάζεις νερό στον καφέ σου”
όταν έχεις να βλεφαρίσεις από την τελευταία έκλειψη σελήνης
όταν ο στιγμιαίος καφές αργεί πολύύύύύ……

ΠΗΓΕΣ:
https://www.cashnetusa.com | https://el.wikipedia.org | http://users.ntua.gr