Βιταμίνη Β12: Ποια είναι τα σημάδια έλλειψης της;

Βιταμίνη B12

Η βιταμίνη Β12 ή αλλιώς κοβαλαμίνη ανήκει στο σύμπλεγμα των βιταμινών Β. Είναι υδατοδιαλυτή βιταμίνη και συμμετέχει σε σημαντικές διεργασίες των κυττάρων του οργανισμού όπως στην φυσιολογική λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος και στην ωρίμανση του ερυθρών αιμοσφαιρίων στον μυελό των οστών.

Στον δυτικό κόσμο δεν εντοπίζεται μεγάλη έλλειψη λόγω ότι υπάρχει μεγάλη κατανάλωση ζωικών τροφών Οι βασικές πηγές της κοβαλαμίνης είναι τα ζωικά τρόφιμα π.χ. κρέας, αβγά, γαλακτοκομικά και ψάρια.

Ωστόσο η επάρκεια της Β12 δεν είναι πάγια και όλο και περισσότερος κόσμος εμφανίζει ανεπάρκεια αυτής της βιταμίνης.

Μια βασική αιτία ανεπάρκειας βιταμίνης Β12 είναι η χορτοφαγική διατροφή Γι’ αυτό σε χορτοφαγικές δίαιτες η έλλειψη της είναι πιο συχνή με αποτέλεσμα τα άτομα που ακολουθούν μια τέτοιου είδους διατροφή χρήζουν από λήψη συμπληρωμάτων διατροφής ή εμπλουτισμένων τροφών με βιταμίνη Β12.

Άλλη αιτία είναι η γήρανση, η κακή διατροφή και η λήψη φαρμάκων (μετφορμίνη) που λαμβάνουν διαβητικοί και γυναίκες που έχουν το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Ποια είναι τα σημάδια έλλειψης της βιταμίνης Β12;

Τα συμπτώματα ανεπάρκειας είναι από ήπιας μέχρι έντονης έντασης. Ποια είναι αυτά;

  1. Δυσκολία στο περπάτημα (τρέκλισμα, απώλεια ισορροπίας)
  2. Μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στα άκρα.
  3. Αναιμία
  4. Πρησμένη γλώσσα
  5. Κόπωση και αίσθηση αδυναμίας

Σε σοβαρές περιπτώσεις ανεπάρκειας μπορεί να εκδηλωθεί κατάθλιψη ή παράνοια ακόμη και ακράτεια ούρων και απώλεια όσφρησης και γεύσης.

Η διάγνωση ανεπάρκειας της κοβαλαμίνης γίνεται με εξέταση αίματος. Αν όντως εντοπιστεί έλλειψη καλό θα ήταν να ξεκινήσει η άμεση λήψη συμπληρωμάτων που θα προτείνει ο θεράποντας ιατρός και να εφαρμοστούν οι σωστές συστάσεις μιας ισορροπημένης διατροφής.