Εἰρήνη ὑμῖν – Ο κόσμος μας γίνεται χρόνο με το χρόνο και λιγότερο ειρηνικός

Tο Πάσχα εορτάζεται ως το απόλυτο σύμβολο της αγάπης και της συγχώρεσης. Η αγάπη, η ειρήνη, η συγχώρεση και η αλληλεγγύη δεν ενέχουν, όμως, θρησκευτικό χαρακτήρα. Είναι πρωτίστως ανθρώπινα συναισθήματα, συμπεριφορές που είναι καλό να διέπουν τη ζωή μας όλη. Κάπου – κάπου παρασυρόμενοι από θρησκευτική κατάνυξη και από το θείο δράμα τις μέρες αυτές, ξεπροβάλλει παραγκωνισμένο το πραγματικό μήνυμα της εορτής και το θυμόμαστε. Νιώθουμε την επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά για πόσο;

Σε παγκόσμιο επίπεδο ο κόσμος μας γίνεται χρόνο με το χρόνο και λιγότερο ειρηνικός, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικών και Ειρήνης. Το Ινστιτούτο, λαμβάνοντας υπόψη διενέξεις, εσωτερικές συγκρούσεις, τον βαθμό στρατικοποίησης και άλλους δείκτες σε 163 κράτη, δημοσιοποίησε τον Δείκτη Παγκόσμιας Ειρήνης. Σύμφωνα με τις μετρήσεις, τα επίπεδα ειρήνης σε όλο τον κόσμο μειώθηκαν το έτος 2020 συνολικά κατά 2,5% από το 2008.

Η πιο ειρηνική χώρα για ακόμη μία φορά, σύμφωνα με τις μετρήσεις, ανακηρύχθηκε η Ισλανδία. Ακολουθεί η Νέα Ζηλανδία, η Αυστρία, η Πορτογαλία και η Δανία. Στον αντίποδα βρίσκεται το Αφγανιστάν που κατέχει την τελευταία θέση. Στην προτελευταία είναι η Συρία και ακριβώς πριν το Ιράκ, ενώ ακολουθεί το Νότιο Σουδάν και η Υεμένη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται επίσης σε δυσμενή θέση, 121 θέσεις μακριά από την ειρήνη, ενώ η Τουρκία είναι στην 150η θέση από τις 163 χώρες στις οποίες διεξήχθη η έρευνα.

Η χώρα μας, η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Δείκτη Παγκόσμιας Ειρήνης του Ινστιτούτου κατατάσσεται στην 57η θέση για το 2020. Θεωρείται, έτσι, από τις πιο ειρηνικές χώρες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχει περιθώρια βελτίωσης, ενώ μοιράζεται τη θέση της με τη Λιβερία, στη Δυτική Αφρική.

Η παγκόσμια βία, βέβαια, πέρα από ηθικό και συναισθηματικό αντίκτυπο, μεταφράζεται και σε κόστος. Η έκθεση του Ινστιτούτου παρουσιάζει επιπλέον τον οικονομικό αντίκτυπο του πολέμου και μια ανάλυση των τάσεων της ειρήνης, της οικονομικής της αξίας και του τρόπου ανάπτυξης ειρηνικών κοινωνιών. Πόσο καλύτερα θα ήταν ο κόσμος αν σταματούσαμε να επενδύουμε στον πόλεμο και αντί αυτού επενδύαμε στην ειρήνη; Η απάντηση σε ευρώ είναι εκπληκτική! Το 2016 οι άμεσες και έμμεσες δαπάνες βίας ανήλθαν σε περίπου 12.200.000 τρισεκατομμύρια ευρώ. Οι δαπάνες από την άλλη, για την πρόληψη συγκρούσεων είναι λιγότερο από το 1% του κόστους των συνεπειών των συγκρούσεων.

Επιπλέον η ειρήνη και η ευημερία, όπως η ιστορία επανειλημμένα έχει αποδείξει, συμβάλλουν στην πρόοδο του ανθρώπου και των κοινωνιών και στη δημιουργία σημαντικών καλλιτεχνικών, επιστημονικών έργων και ανακαλύψεων. Με το πέρας των εχθροπραξιών οι άνθρωποι νιώθουν ασφαλείς και έτοιμοι να ασχοληθούν με άλλους τομείς της ζωής που φέρνουν υλική, πνευματική και οικονομική άνθιση. Κατά αυτόν τον τρόπο, για να υπάρχουν ευημερούντα έθνη στον σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο κόσμο δεν αρκεί να σκεφτούμε την ευημερία μιας συγκεκριμένης χώρας αλλά να ατενίσουμε τη συνολική εικόνα.

Και αν τα κράτη συχνά ορμώμενα από στρατιωτικά, πολιτικά, οικονομικά συμφέροντα αδυνατούν να πράξουν ειρήνη, ο καθένας μας ατομικά μπορεί να κάνει ανακωχή με τον συνάνθρωπό του. Να φερθεί ευγενικά, να χαρίσει ένα χαμόγελο ή να κάνει μια καλή πράξη, να προσφέρει τη βοήθειά του αφιλοκερδώς, να δώσει τη σειρά του χωρίς παράπονα στο σούπερ μάρκετ και να φιλιώσει με όποιον επιπόλαια μάλωσε. Η ζωή είναι μικρή για να μπολιάζουμε την καρδιά μας μίσος. Την επόμενη φορά ας φερθούμε αλληλέγγυα, όχι επειδή είναι Πάσχα, αλλά επειδή θέλουμε να γίνουμε εμείς η αρχή για έναν καλύτερο κόσμο.

Πηγή κύριας φωτογραφίας: Juliana Kozoski