Μέσα από μια μυθιστορηματική αναδρομή σε δύο διαδοχικούς παγκόσμιους πολέμους περιγράφει η Δέσποινα Χατζή τη ζωή των Ελλήνων στη χώρα του Νείλου και την εμβληματική Αλεξάνδρεια μέσα από το νέο της βιβλίο. Την πόλη της Μπελ Επόκ, των αντιθέσεων, των εστέτ, των μποέμ, των εμπόρων, των διανοούμενων και της φτώχειας.
«H ιδέα γεννήθηκε όταν ξεκίνησα μία προσωπική έρευνα γύρω από τις ρίζες μου και τον Ελληνισμό της Αιγύπτου» μας λέει η συγγραφέας Δέσποινα Χατζή.
Η ιστορία του βιβλίου ξεκινά από το 1905 και φτάνει ως το πρόσφατο παρελθόν. Η πλοκή του εκτυλίσσεται κυρίως στις γειτονιές τις Αλεξάνδρειας, γίνονται, όμως, αναφορές και σε άλλες πόλεις της Αιγύπτου που έχουν συνδεθεί με τον ελληνισμό. Οι «Αλεξανδρινές» δίνουν, λοιπόν, την ευκαιρία να προσεγγίσουμε τη ζωή των Ελλήνων στην Αίγυπτο και τις συνθήκες συμβίωσης με τον αραβικό κόσμο και των υπόλοιπων παροίκων που μοιράζονται τις ίδιες περιοχές.
Η έρευνα γύρω από την ελληνική παροικία των Ελλήνων της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο άφησε πλούσια συναισθήματα στη συγγραφέα, η οποία προσπάθησε να αντλήσει χρήσιμα στοιχεία για να τα εντάξει στο μυθιστόρημα της: «Ήταν μια πλούσια συναισθηματική εμπειρία, ισχυρή παράλληλα και με ποικίλες αποχρώσεις που δεν ταξινομούνται εύκολα» επισημαίνει. Στο βιβλίο γίνονται, επίσης, αναφορές στη θέση των γυναικών στην κοινωνία, οι οποίες σε αντίθεση με αυτές της Ευρώπης, αντιμετωπίζονται τελείως απάνθρωπα.
Η αγάπη για το ιστορικό μυθιστόρημα
Για τη Δέσποινα Χατζή είναι η δεύτερη φορά που καταπιάνεται με το ιστορικό μυθιστόρημα. Το 2017 είχε κυκλοφορήσει το βιβλίο της «Σμαρώ, από τον Βόσπορο στον Σηκουάνα», που είχε ως κεντρικό ιστορικό γεγονός τα Σεπτεμβριανά και οι βιαιοπραγίες εναντίον των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης τη νύχτα της 6ης Σεπτεμβρίου του 1955. Η στροφή της αυτή προς την ένταξη ιστορικού πλαισίου στη γραφή της εκφράζει την «αγάπη» της για το συγκεκριμένο είδος μυθιστορήματος. «Αγάπη. Μία αγάπη που κρατάει το ενδιαφέρον μου ζωντανό καθ’ όλη τη διάρκεια που γράφω το βιβλίο» μας λέει.
Πράγματι, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αύξηση των βιβλίων που περιλαμβάνουν ιστορικά γεγονότα, μια τάση που φαίνεται να έχει αγκαλιάσει το κοινό. Πού οφείλεται αυτό; «Υποθέτω πως το αναγνωστικό κοινό έχει αγκαλιάσει το ιστορικό μυθιστόρημα λόγω της συνέπειας του προς τη ζωή του παρελθόντος και την εποχή με την οποία ασχολείται. Φυσικά αυτό προϋποθέτει την ομαλή ένταξη των γεγονότων μες τη μυθιστορία ώστε να μην εμποδίζουν τη ροή της αφήγησης» τονίζει η συγγραφέας Δέσποινα Χατζή.
Οι Αλεξανδρινές είναι ένα ταξίδι μνήμης στο παρελθόν, δεμένο με το σήμερα. Οι διαδρομές που συναντάμε στις σελίδες του συνδέουν την Αλεξάνδρεια με το Κάιρο και την Αθήνα, περιγράφοντας τις ζωές τριών ξεχωριστών γυναικών, της Ουρανίας, της Αικατερίνη και της Κλειούς, τις οποίες ενώνει ένας ισχυρός δεσμός.
Οι γιατροί του κόσμου
Η συγγραφέας παράλληλα με τη συγγραφή ασχολείται και ενεργά με τον εθελοντισμό. Συγκεκριμένα, από τη δεκαετία του ‘90 εργάζεται εθελοντικά στους ‘Γιατρούς του Κόσμου’, γεγονός που πιθανότατα οφείλεται και στο εκπαιδευτικό της υπόβαθρο αφού είναι τεχνολόγος ιατρικών εργαστηρίων με εξειδίκευση στον ιολογικό έλεγχο. Όπως μας λέει, «η ενασχόληση μου με τους ‘Γιατρούς του Κόσμου’ κρατά από τη δεκαετία του ’90 γιατί μου προσφέρει αληθινή χαρά, μια εσωτερική χαρά που δεν συγκρίνεται με την απλή ευχαρίστηση που θα μπορούσα ν’ αντλήσω από κάποια άλλη δραστηριότητα». Προσφέροντας ανιδιοτελώς για χρόνια τις υπηρεσίες της, μας γεννήθηκε η απορία αν η απασχόληση της αυτή έχει επηρεάσει τη γραφή της κατά κάποιον τρόπο: «Τη γραφή μου δεν την έχει επηρεάσει, άλλωστε είναι γεγονός ότι κάθε συγγραφέας διαμορφώνει το δικό του γλωσσικό ύφος που μένει ανεπηρέαστο από εξωτερικούς παράγοντες» επισημαίνει.
Info
Οι Αλεξανδρινές: Η ζωή στη Νειλοχώρα της Δέσποινας Χατζή
Εκδόσεις Μίνωας
Πριν φύγετε ρίξτε μια ματιά
O Αλέξανδρος Παντελάκης είναι απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Γράφει στην Εφημερίδα Μακεδονία, ασχολείται με το blogging και τον εθελοντισμό. Εργάζεται στο τμήμα marketing εταιρείας που δραστηριοποιείται στον χώρο της εκπαίδευσης και της εύρεσης εργασίας.