Όμορφα αναγνωστικά ταξίδια – τρία βιβλία που θα σας κάνουν να χαμογελάσετε

Ένα γνωστό ρητό λέει ότι η λογοτεχνία είναι μια χαραμάδα στο φως, ένα παράθυρο σε ζωές που δεν ζήσαμε. Εγώ θα προσέθετα ότι είναι και το καταφύγιο μας σε δύσκολες και περίεργες στιγμές. Τρανό παράδειγμα είναι πως πρόσφατα, πολύς κόσμος στράφηκε στην ανάγνωση βιβλίων στο καιρό της καραντίνας, ταξιδεύοντας νοητά σε διαφορετικούς κόσμους και σε μακρινά μέρη σε μια εποχή που απαγορευόταν να μετακινηθούμε οπουδήποτε μακριά!

Πλέον, μπορεί να αφήσαμε πίσω μας τις δύσκολες αυτές μέρες και να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία, μα η αγάπη για τα βιβλία παρέμεινε αναλλοίωτη. Αυτή η δημιουργική διέξοδος που μας χαρίζει ένα ευχάριστο διάλειμμα από τη καθημερινότητα. Θα ήθελα να σας προτείνω με τη σειρά μου, 3 αγαπημένα βιβλία στα οποία κοινό τους στοιχείο είναι η διάχυτη αισιοδοξία τους και ένα χαμόγελο που παραμένει και αφού τελειώσεις το βιβλίο. Δεν πρέπει να διαβάζουμε μόνο τα best sellers και τα talk of the town βιβλία, μα κυρίως αυτά που μας κάνουν καλό.

Voilà λοιπόν:

Η εποχή των κερασιών

mamapetounia.com

Μια αισιόδοξη, γλυκιά ιστορία δίχως, όμως, να γίνεται γλυκανάλατη, θα σας κερδίσει από τη πρώτη ανάγνωση. Η Ορελί διαβάζει ένα μυθιστόρημα που της βελτιώνει τη διάθεση μετά από μια πολύ δύσκολη μέρα και διαβάζοντας το σιγά σιγά ανακαλύπτει ότι η ηρωίδα έχει υπερβολικά πολλά κοινά στοιχεία με εκείνη. Έτσι, προσπαθεί να ανακαλύψει ποιος κρύβεται πίσω από τη συγγραφή του βιβλίου ώστε να τον ευχαριστήσει που τη βοήθησε τόσο. Όμως ο συγγραφέας κρύβει επιμελώς την αληθινή του ταυτότητα και η ανακάλυψη του ποιος είναι πραγματικά αποδεικνύεται ένας γρίφος. Και εκεί ξεκίνα η περιπέτεια! Παρίσι, εκδοτικοί οίκοι, ανώνυμοι συγγραφείς με ένα πέπλο μυστηρίου, μπιστρό με γαλλικές σπεσιαλιτέ, διάλογοι όλο σπιρτάδα και φυσικά το πόσο προς το καλύτερο μπορεί να μας αλλάξει τη ζωή ένα βιβλίο είναι μόνο μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά του. Αυτό που μου άρεσε πολύ είναι το γεγονός ότι σε κρατούσε σε αγωνία και δεν πλατειάζε στιγμή με ανούσιες περιγραφές. Επίσης και ότι με την ανθρώπινη διάσταση της ηρωίδας,  μπορεί να ταυτιστεί ο μέσος αναγνώστης. Διαβάζεται άνετα πάνω από μια φορά και ειδικά αφότου φθινοπωριάσει συνοδεία με μια κούπα ζεστού καφέ.


Λοιπόν ας χορέψουμε τώρα!

https://www.instagram.com/p/BXhj2G6gLx7/?igshid=d7dlaodswf6t

Ένα ωραιότατο, σπιρτόζικο και αληθινό μυθιστόρημα για δυο εκ διαμέτρου διαφορετικούς μα τόσο ίδιους ταυτόχρονα ανθρώπους των οποίων οι δρόμοι διασταυρώνονται. Σε μια ώριμη ηλικία, τη στιγμή που δεν το περιμένουν, έχουν μια δεύτερη ευκαιρία στην αγάπη και νιώθουν ξανά έντονα συναισθήματα προ πολλού ξεχασμένα. Μια ιστορία που θα μπορούσε να είναι αληθινή με τα ελαττώματα, τα προτερήματα και τους δισταγμούς των ηρώων και που επιβεβαιώνει πως ποτέ δεν είναι πολύ αργά για τίποτα σε αυτή τη ζωή αρκεί να το θέλουμε και εμείς οι ίδιοι. Ο Μαρσέλ και η Μαργκερίτ τολμούν να μοιραστούν έναν χορό ακούγοντας τη καρδιά τους. Τι λέτε χορεύουμε;

Η ιστορία του γάτου που έμαθε σε ένα γλάρο να πετάει

Agape Reads

Όπως λέει και ο τίτλος, ένας γλυκύτατος γάτος αναλαμβάνει το μεγάλωμα ενός μικρού γλάρου και πράγματι του μαθαίνει να πετά. Οι περιπέτειες του πελώριου γάτου Ζορμπά, των τετράποδων και μη, φίλων του και της γλαροπούλας Καλότυχης, θα αγγίξει τις πιο ευαίσθητες χορδές σας με τα νοήματα που περνά. Διαβάζοντας το συγκινείσαι με τη τρυφερότητα που αποπνέει από τις πρώτες κιόλας γραμμές. Η θαλάσσια ρύπανση και το συμβολικό μεγάλωμα ενός παιδιού ως τη στιγμή που ανεξαρτητοποιείται, το δικαίωμα στη διαφορετικότητα και άλλες αξίες της ζωής είναι μόνο μερικά από τα κυρίαρχα θέματα του. Ένα σπουδαίο έργο ενός υπέροχου συγγραφέα που έφυγε πρόσφατα, μα που θα τον έχουμε στη καρδιά μας με τις όμορφες ιστορίες που μας χάρισε. Να το διαβάσετε οπωσδήποτε όσο χρονών και αν είστε! Πολύ πιθανό μετά το πέρας της ιστορίας να λατρέψετε (και άλλο) τις γάτες και να θελήσετε να υιοθετήσετε μια γάτα!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Νικολα Μπαρο (Nicolas Barreau), Η εποχή των κερασιών, εκδόσεις Πατάκης, 2014
Καρίν Λαμπέρ (Carine Lambert), Λοιπόν ας χορέψουμε!, εκδόσεις Mamaya, 2017
Λούις Σεπουλβεδα ( Louis Sepúlveda), Η ιστορία ενός γάτου που έμαθε σε έναν γλάρο να πετάει, εκδόσεις Opera, 2007

Πριν φύγετε ρίξτε μια ματιά