Χριστίνα Ρώση: “Η Τέχνη σου παρέχει αμέτρητες δυνατότητες”

Ποιήματα σε εξομολογητικό τόνο και απόλυτα προσωπικό ύφος που προκαλούν το ενδιαφέρον του αναγνώστη και του δημιουργούν έντονα συναισθήματα. Αυτή είναι η πρώτη ποιητική συλλογή της Χριστίνας Ρώση που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οσελότος με τίτλο “Εκ των έσω”. Τα παραπάνω έχουν ειπωθεί, άλλωστε, και από τη φιλόλογο Αθηνά Μαλαπάνη σε κριτική της για το βιβλίο.

Παράλληλα με τη συγγραφική της ιδιότητα, η Χριστίνα Ρώση σπουδάζει στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί κανάλι στο Youtube (Christina Rosi) όπου δημοσιεύει βίντεο σχετικά με την εικαστική τέχνη αποδεικνύοντας πως υπάρχει πάντα χρόνος να πραγματοποιήσουμε τα όνειρα μας.

Η Χριστίνα Ρώση συζητά με το Sociall.gr για το ταξίδι της στον κόσμο της ποίησης, τις πηγές έμπνευσης της και την αγάπη της για τις τέχνες.

Σε ευχαριστώ πολύ που δέχτηκες να κάνουμε αυτή την συνέντευξη. Θα ήθελες να μου πεις ποια ήταν η αφορμή που ξεκίνησες να γράφεις;

Εγώ ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνατε! Ίσως να φανώ γραφική με την απάντηση, όμως αφορμή για την συγγραφή του βιβλίου στάθηκε μια δύσκολη προσωπική κατάσταση. Γράφω από πολύ μικρή αλλά συνήθως τα κρατούσα για μένα ..Δεν τα μοιραζόμουν…Όταν προέκυψε λοιπόν η δύσκολη προσωπική στιγμή όπως ανέφερα και πιο πριν κάποια ανάγκη με οδήγησε στο να μοιραστώ κομμάτια μου…Την ανάγκη δεν την έχω ορίσει μέχρι και σήμερα γιατί ίσως να μην ήταν μόνο μία ….

Τα προσωπικά σου βιώματα αποτελούν πηγές έμπνευσης;

Σίγουρα τα προσωπικά βιώματα αποτελούν και το μεγαλύτερο μέρος της συγγραφικής μου δουλείας, όμως είμαι άνθρωπος που παρατηρώ πολύ το εξωτερικό περιβάλλον, τη φύση γενικότερα, τα ζώα αλλά και τους ανθρώπους. Παρατηρώ τα συναισθήματα ή τη συμπεριφορά τους και αντλώ και από εκεί πολύ έμπνευση

Ποίηση και ζωγραφική. Πώς συνδυάζονται αυτές οι μεγάλες αγάπες;

Καλή ερώτηση! Προς το παρόν τα δουλεύω κάπως ξεχωριστά μεταξύ τους αν και σίγουρα στο μέλλον θα τα συνδέσω με τον ένα ή τον άλλο τρόπο…Το όμορφο με την Τέχνη για μένα είναι ότι σου παρέχει αμέτρητες δυνατότητες και μπορείς να συνδυάσεις πολλά μέσα έκφρασης!

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σου ζωγράφος και πίνακας;

Έχω πολλούς αγαπημένους για τελείως διαφορετικούς λόγους τον καθένα και μου είναι δύσκολο να ξεχωρίσω εύκολα κάποιον. Αυτό το διάστημα ασχολούμαι πολύ με την Ακουαρέλα και αφορμή ήταν ένας καλλιτέχνης σύγχρονος που δεν είναι πια εν ζωή, Ο Charles Reid. Η δουλειά του με γοήτευσε λόγω της αμεσότητας και της αισθητικής του! Σαν αγαπημένο πίνακα θα αναφέρω τον πίνακα του Hieronymus Bosch, The Garden Of Earthly Delights (Ο κήπος των επίγειων απολαύσεων), γιατί είναι από τα έργα που μου έχουν κάνει τη μεγαλύτερη εντύπωση!

Πώς μπορεί κανείς να αγαπήσει την εικαστική τέχνη;

Δεν ξέρω πως να απαντήσω σε αυτό! Η εικαστική τέχνη για μένα από παιδί ήταν ένας τρόπος φυγής ή ΄’αποφυγής’’ της πραγματικότητας που είχα να αντιμετωπίσω.. Είναι λοιπόν για μένα παράλογο να μην αγαπώ κάτι που αποτέλεσε και αποτελεί σανίδα σωτηρίας και μάλιστα χωρίς να μου ζητάει αντάλλαγμα! Σε κάποιον άλλο άνθρωπο ίσως λειτουργεί εντελώς διαφορετικά, ειδικά όταν ο άνθρωπος αυτός δεν εικαστικός είναι πολύ πιθανό να μη καταλαβαίνει την ανάγκη αυτή για έκφραση και πολλές φορές να την χλευάζει ακόμα!

Διάβασα στο βιογραφικό σου ότι η φοίτηση σου στην Καλών Τεχνών ήταν ένα από τα μεγαλύτερα όνειρα σου. Τι θα συμβούλευες κάποιον άνθρωπο που προσπαθεί να πραγματοποιήσει τα όνειρα του;

Ναι! Η εισαγωγή μου στην Καλών Τεχνών ήταν ένα όνειρο για το οποίο πάλεψα πολύ σκληρά, καθώς όλοι γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι να μπει κανείς στο συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού και του επιπέδου δυσκολίας των εισαγωγικών εξετάσεων! Όλη η κούραση, η πίεση και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει κανείς παλεύοντας για ότι αγαπάει δεν συγκρίνονται με το συναίσθημα της τελικής επιτυχίας και εννοείται ότι παροτρύνω όλους να ακολουθήσουν αυτή την φιλοσοφία. Δεν πειράζει αν δεν έρθει η νίκη με την πρώτη απόπειρα…Μπορεί να χρειαστούν πολλές χαμένες μάχες ….

Γράφεις κάτι νέο αυτήν την εποχή;

Ναι! Έχω ξεκινήσει μια συλλογή διηγημάτων και έχω και ένα παιδικό παραμύθι στα σκαριά για το οποίο είμαι πολύ χαρούμενη και προσμένω καιρό την ολοκλήρωση του!

ΙΝFO
Χριστίνα Ρώση, Εκ των έσω, Οσελότος, 2020
Κανάλι Youtube