Αγάπη Μπουντούρη: “Κάθε φορά που χάνομαι στην ιστορία και στους πρωταγωνιστές μου αισθάνομαι ηρεμία”

Η Αγάπη εδώ και λίγο καιρό ταξιδεύει το αναγνωστικό κοινό σε φανταστικούς κόσμους με το πρώτο μυθιστόρημα της Το Μενταγιόν της Δύναμης ενώ διαχειρίζεται και έναν λογαριασμό που αγαπά τα βιβλία στο Instagram. Μέσω της αγαπημένης στήλης Sociallize θα μας συστηθεί.

  • Πώς προέκυψε η έκδοση του πρώτου σου έργου;

Προέκυψε ύστερα από σχεδόν επτά χρόνια συγγραφής. Αυτή η ιστορία βρισκόταν καιρό στο μυαλό μου και ήθελα, όταν θεώρησα εγώ πως τελείωσα με την αφήγηση της, να βγει επιτέλους στον κόσμο.

  • Ποια είναι η πλοκή του;

Το Μενταγιόν της Δύναμης είναι το πρώτο βιβλίο μιας διλογίας με όνομα Σύγκρουση Βασιλείων. Είναι μια ιστορία επικής φαντασίας κι εξιστορεί το ταξίδι των τριών πρωταγωνιστών μας , των Νταχάρις, Μαίρη και Λίαμ οι οποίοι για να μπορέσουν να αποτρέψουν τον μεγάλο πόλεμο ανάμεσα στα Βασίλεια τους, θα ταξιδέψουν σε άγνωστα κι επικίνδυνα μέρη, θα έρθουν αντιμέτωποι   με   τέρατα, μυστικά αλλά   και   με   τον   ίδιο   τους   τον   εαυτό  ώστε να μπορέσουν να φτάσουν στην αλήθεια που κρύβει ο κόσμος τους.

  • Πόσο εύκολο ήταν να στήσεις έναν ολόκληρο φανταστικό κόσμο; Διαβάζεις ανάλογη λογοτεχνία του φανταστικού;

Ήμουν τυχερή σε αυτό το κομμάτι θεωρώ, διότι είχα πολύ χρόνο για να σκεφτώ και να δομήσω σωστά τον κόσμο του Άπγκαρντ. Ακόμη και μετά την ολοκλήρωση του έργου, με την επιμέλεια, έβρισκα πράγματα να διορθώσω ή να αναδιατυπώσω.

Διαβάζω φαντασία και την αγαπώ πολύ, είναι μάλιστα το δεύτερο αγαπημένο μου είδος.

  • Η αγάπη σου για τις ξένες γλώσσες -καθώς φοιτάς στο τμήμα των Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του ΕΚΠΑ- συνδέεται με την λογοτεχνία;

Θα έλεγα πως βρίσκω ομοιότητες στο ότι λατρεύω να μελετώ και γενικώς να ασχολούμαι και με τα δύο. Το να μαθαίνω γλώσσες, το βλέπω ως χόμπι… το κάνω καθαρά γιατί μου αρέσει και έτσι, δεν πιέζομαι.

  • Η συγγραφή τι εκφράζει για εσένα;

Ως συγγραφέας κι εσύ, νομίζω θα συμφωνήσεις πως όταν κάθεσαι να γράψεις –έστω και εκατό λέξεις, νιώθεις ελεύθερη. Κάθε φορά που χάνομαι στην ιστορία και στους πρωταγωνιστές μου, αισθάνομαι μια ηρεμία.

  • Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει ένας συγγραφέας που ασχολείται με την φαντασία;

Δε νομίζω πως υπάρχει κάποια ιδιαίτερη δυσκολία συγκεκριμένα για συγγραφείς της φαντασίας. Όλοι εμείς που γράφουμε, επιλέγουμε το είδος και συνειδητά συνεχίζουμε τη συγγραφή του. Ίσως, ένα εμπόδιο θα έλεγα πως είναι το ότι ελάχιστοι εκδοτικοί δέχονται έργα φαντασίας από Έλληνες συγγραφείς. Αν κι έχουμε πληθώρα έργων μεταφρασμένης λογοτεχνίας από μεγάλους εκδότες, φαίνεται πως τους Έλληνες τους παραγκωνίζουν. Ευτυχώς, σιγά σιγά, αρχίζει και καλυτερεύει η κατάσταση…

  • Επίσης έχεις έναν δραστήριο λογαριασμό στο bookstagram (@clockworkbooks_). Ποια είναι τα υπέρ και τα κατά της κοινότητας κατά την γνώμη σου;

Ένα από τα πολλά υπέρ είναι πως μέσω αυτής της όμορφης κοινότητας, μπόρεσα να γνωρίσω υπέροχα άτομα τα οποία έχουν γίνει πια κομμάτι της καθημερινότητας μου.

Ένα μικρό παράπονο είναι το γεγονός πως κάποια άτομα –τα οποία ευτυχώς δεν αποτελούν τη πλειοψηφία- τείνουν να κρίνουν τα αναγνώσματα σου επειδή δε συμφωνούν με εκείνα. Πρέπει να πάψει να γίνεται αυτό, ας διαβάζει ο καθένας ό,τι επιθυμεί!

  • Επόμενα συγγραφικά όνειρα;

Αυτή τη στιγμή, εκτός από το δεύτερο μέρος της διλογίας, γράφω ένα σύγχρονο βιβλίο μυστηρίου με δόσεις φαντασίας το οποίο διαδραματίζεται στην Ιαπωνία και ‘παίζουμε’ με το ταξίδι στον χρόνο! Ανυπομονώ σύντομα να κρατάτε και τα δυο στα χέρια σας.

Το Μενταγιόν της Δύναμης, Ελκυστής, 2021

Πριν φύγετε ρίξτε μια ματιά

Αρθούρος Ρεμπώ: Η ανήσυχη ποιητική μορφή του 20ου αιώνα
Δημήτρης Μιχαλέτος: ''H φαντασία δίνει στον συγγραφέα μια απεριόριστη ελευθερία που του επιτρέπει να...
Χριστίνα Μαραγκάκη: "Είμαστε μια γενιά που αρέσκεται στην ευκολία της επιφανειακότητας των social me...
Φανή Οιχαλιώτη: "Μου αρέσει να δημιουργώ καινούριες ιστορίες για να δραπετεύσω από την καθημερινότητ...
Σοφία Στυλιανού: "Στο θέατρο μπορώ να ονειρεύομαι, να αλλάζω και να τολμώ διαρκώς"
Γεωργία Κρίκη: "Οι σκέψεις μου είναι μόνο εικόνες. Σκέφτομαι με εικόνες και όχι με λέξεις"
Eυτυχία Μαρτινίδου: ''Τα όνειρα, οι ιδέες και η ελπίδα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ουσίας και ...
Ελένη Ελευθεριάδου: "Η συγγραφή έγινε για εμένα κάτι σαν βιολογική ανάγκη"
''Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι'': Το βιβλίο-σταθμός στη λογοτεχνική καριέρα του Όσκαρ Ουάιλντ
Γιάννης Σταματέλλος: ''Η φιλοσοφία ανοίγει ένα νέο ορίζοντα γνώσης και ζωής''