Στέφανος Ξενάκης: «Να ευγνωμονούμε απλά μικρά πράγματα»

Ένα «δώρο» στον απόηχο της καραντίνας αποφάσισε να κάνει στους αναγνώστες του με το νέο του βιβλίο ο συγγραφέας Στέφανος Ξενάκης, για να τους θυμίσει ότι η ευτυχία κρύβεται στα πιο απλά πράγματα.

Μετά από την επιτυχία που σημείωσε το πρώτο βιβλίο της σειράς, τώρα ο συγγραφέας επιστρέφει ξανά με το δεύτερο μέρος. Το «Δώρο 2» παρουσιάζει σύντομες ιστορίες που βοηθούν τον αναγνώστη να αναγνωρίσει τα θετικά στοιχεία της ζωής και να αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεται. Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια ο κ. Ξενάκης ασχολείται εντατικά με την προσωπική ανάπτυξη και την αυτοβελτίωση. «Γράφω κάθε εβδομάδα με αφορμή μικρά πράγματα που τριγύρω μου μού διεγείρουν το συναίσθημα. Το 2ο ΔΩΡΟ ήταν η φυσική συνέχεια και γράφτηκε προ έτους στην πλειοψηφία του. Κι από τότε συνεχίζω να γράφω. Είναι από αυτά που με τροφοδοτούν» εξηγεί.

Οι ιστορίες αυτές προσεγγίζουν καθημερινές μας συνήθειες που μπορούμε να τις δούμε με έναν διαφορετικό τρόπο θέασης προς όφελος της ψυχικής μας υγείας. «Συνήθως οι ιστορίες που αγαπώ είναι οι λιγότερο βαρύγδουπες κι οι πιο ‘ασήμαντες’. Μια τέτοια είναι και το ‘ΜΠΑΛΑΚΙ’. Η ιστορία μιας μικρής μπάλας αντιστρές, που μετά από ένα πολύωρο ταξίδι από το Αγρίνιο βρήκε τον φυσικό του ιδιοκτήτη. Το μότο της ιστορίας είναι ‘ποιος είπε ότι τα πράγματα δεν έχουν ψυχή;’. Τα διδάγματα που με συγκλονίζουν αλλά και με ταρακουνούν έντονα είναι τα εντελώς απρόσμενα και Δόξα τω Θεώ η ζωή έχει πολλά» αναφέρει ο συγγραφέας.

https://www.instagram.com/p/CA-qOYbJGYN/


Το θετικό ξεφυτρώνει μέσα από τις κρίσεις και τις δυσκολίες

Έχοντας ζήσει κάποιες εβδομάδες μένοντας σπίτι για το κοινό καλό, τον ρωτήσαμε να μας σχολιάσει ποιο είναι το θετικό μήνυμα που πρέπει να πάρουμε από όλη αυτή τη δύσκολη κατάσταση: «Το θετικό έχει ένα μοναδικό τρόπο να ξεφυτρώνει μέσα από τις κρίσεις και τις δυσκολίες. Εννοείται ούτε εγώ τα γουστάρω τα δύσκολα, αλλά όταν έρχονται αναζητώ το Δώρο, μέσα τους, όσο κι αν πονάνε. Νομίζω η πρόσφατη κρίση ήταν η ιδανική αφορμή για να μάθουμε να αγαπάμε περισσότερο, να συνεργαζόμαστε περισσότερο, να γίνουμε πιο ευέλικτοι στον τρόπο που λειτουργούμε ως άνθρωποι ή και επαγγελματίες, να μάθουμε να ευγνωμονούμε για απλά μικρά πράγματα τα οποία θεωρούσαμε δεδομένα. Τίποτα δεν είναι δεδομένο και μόνο όταν συνειδητοποιήσεις ότι τίποτα από όσα έχεις σήμερα δεν είναι δεδομένο αρχίζεις να τα εκτιμάς. Και να μάθουμε επιτέλους ότι η μόνη υπερδύναμη είναι η Φύση, ή ο Θεός, ή όπως θέλει ας το ονομάσει καθένας».

Έχοντας ασχοληθεί εντατικά με τον τομέα της αυτοβελτίωσης, αναρωτιόμαστε αν αυτό που τελικά χρειάζεται για τη δημιουργία μιας πιο αισιόδοξης ζωής, απαιτεί τη δημιουργία νέων συνηθειών ή είναι κάτι που θα πρέπει να παλεύει κανείς καθημερινά για να το αποκτήσει. Ο κ. Ξενάκης τονίζει το αποτέλεσμα. Ότι πρέπει να δίνουμε βάση στην «καθημερινή απόλαυση του να ομορφαίνεις τη ζωή σου και τη ζωή των συνανθρώπων σου».

Η ανάγκη για αυτοβελτίωση βρίσκεται παντού. Όπως περιγράφει ο συγγραφέας, «πάντα υπάρχει μια αφορμή. Μπορεί να είναι ένα βιβλίο, ή μια ομιλία, ή μια κουβέντα, ή ένα σεμινάριο, ή μια ταινία, ή οτιδήποτε άλλο. Όσο πιο πολλά πράγματα δοκιμάζει κανείς κι όσο πιο ανοιχτός είναι, τόσο πιο πιθανό είναι να πετύχει εκείνο που θα τον οδηγήσει σε αυτό που ονομάζετε πιο θετική ζωή. Και συνήθως η αλλαγή έρχεται μετά από πόνο κι αδιέξοδα. Συνήθως, δεν αποφασίζει κάποιος όταν τα πράγματα πηγαίνουν ‘καλά’ να αλλάξει τη ζωή του. Αλλά ακόμη κι όταν πονέσει δεν είναι βέβαιο ότι θα μάθει. Το πάθημα είναι εγγυημένο, το μάθημα όχι. Το μάθημα είναι επιλογή». Άλλωστε, μέσα από κάθε κατάσταση υπάρχει ένα «δώρο» που μπορούμε να πάρουμε, το θετικό μήνυμα που μας προσφέρει. Άραγε, ποιο είναι το καλύτερο «δώρο» που έχει δεχτεί ο ίδιος; «Τα καλύτερα δώρα είναι τα μηνύματα που λαμβάνω από ανθρώπους που οι ιστορίες μου υπήρξαν οι μικρές αφορμές για να δουν τη ζωή διαφορετικά και να αλλάξουν ρότα», καταλήγει.

Info
Στέφανος Ξενάκης, «Το δώρο 2», εκδόσεις KEY BOOKS

Η συνέντευξη μας αυτή δημοσιεύτηκε στο Free Press “Θεσσαλονίκη” στις 11/06/20

Πριν φύγετε ρίξτε μια ματιά