Ένα group στο facebook σας βοηθά αποτελεσματικά να κόψετε το κάπνισμα

Ένα group στο facebook με μεγάλη απήχηση βοηθά τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα. Η συγκεκριμένη σελίδα απευθύνεται, ακόμη, σε άτομα που τα έχουν καταφέρει και θέλουν να βοηθήσουν άλλους ανθρώπους στον αγώνα τους. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα δημιουργούν και μικρές ομάδες, στις οποίες ορίζουν κάποιον ως υπεύθυνο – προσωπικό σύμβουλο για να επικοινωνούν και να μοιράζονται τις δυσκολίες που έχει το πρώτο διάστημα της απεξάρτησης.

Το όνομα της σελίδας είναι “ΚΟΒΩ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ – Help to Quit Smoking” και μπορείτε να την ακολουθήσετε σε περίπτωση που επιθυμείτε να κόψετε το κάπνισμα.

Το Sociall.gr μίλησε με ένα μέλος της ομάδας που κάνει τη δική του προσπάθεια.

Εγώ είμαι καθαρός από 01/01/19 με βοήθησαν 2 δραστηριότητες. Η γυμναστική, διατροφή και έμαθα να φτιάχνω το πιο νόστιμο ψωμί. Απασχόλησαν πολύ το μυαλό μου αυτά και έβλεπα το σώμα μου να αλλάζει κάθε μέρα. Επίσης, έχω δει όλα τα βίντεο στο youtube που με έπεισαν ότι σίγουρα θα πεθάνω από καρκίνο. Τώρα 1,5 χρόνο μετά κάνω restart τα πάντα: 3ο παιδί, αλλαγή ψυχολογίας στα 42 μου και μετά από 25 χρόνια καπνίσματος θα το παντρέψω και θα δω δισέγγονα σίγουρα. Όποιος θέλει βοήθεια θα είμαι δίπλα του!

– Θάνος Δεμ.

Είναι σημαντικό στην προσπάθεια του καθενός να σταματήσει το κάπνισμα, να βρει ένα μεγάλο κίνητρο για τον εαυτό του. Όλοι θα συμφωνήσουμε ότι το μεγαλύτερος κέρδος είναι η βελτίωση της υγείας. Πέρα από αυτό, η αύξηση της αντοχής μας και η διαύγεια μας βοηθά να αντιληφθούμε ότι μπορούμε να πετύχουμε μεγαλύτερους στόχους από ότι πιστεύαμε. Συνεπώς, ένα ακόμη κίνητρο είναι η ανάγκη για αυτοβελτίωση και προσωπική ανάπτυξη, η ιδέα ότι μπορούμε να πετύχουμε όσα σκεφτόμαστε.

Μικρές συμβουλές για να κόψετε το τσιγάρο

– ‘Οπως ήδη είπαμε, σημαντικό είναι να βρούμε το κίνητρο. Αναζητήστε τι θα κερδίσετε αν κόψετε το κάπνισμα και εστιάστε εκεί.

Αν είστε καπνιστής πολλά χρόνια, συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας καθώς η έλλειψη της νικοτίνης από τον οργανισμό είναι πιθανό να δημιουργήσει κάποιες παρενέργειες το πρώτο διάστημα. Σας βοηθά πολύ να προετοιμαστείτε ψυχολογικά και πρακτικά και ενθαρρύνει κι άλλο την απόφαση σας.

Ενημερώστε τους φίλους σας και τους κοντινούς σας ώστε να σας παρέχουν τη στήριξη που θα χρειαστείτε κάθε φορά που θα νιώθετε την έλλειψη.

Αφιερώστε περισσότερο χρόνο στον εαυτό σας. Κοιμηθείτε, ξεκουραστείτε. Πολλοί ξεκινήσατε το κάπνισμα επειδή σας βοηθούσε να ηρεμήσετε. Μήπως ήρθε η στιγμή να πάρετε την πρωτοβουλία να ξεκουράζεστε περισσότερο έτσι ώστε να μη χρειαστείτε κάποια ουσία για να σας βοηθήσει σε αυτό;

Το αλκοόλ. Ειδικά το πρώτο διάστημα θα χρειαστεί να μειώσετε λίγο το αλκοόλ καθώς αυτό συνδυάζεται εύκολα με το κάπνισμα. Είναι ένα “trigger” για τον εγκέφαλο σας που μπορεί να ρίξει την άμυνα σας στον αγώνα που κάνετε.

Καθαρίστε το σπίτι σας. Με το που περάσετε στην άκαπνη ζώνη, καθαρίστε το σπίτι σας για να παρατηρήσετε πόσο θα αλλάξουν οι οσμές. Ένα σπίτι που υπάρχουν καπνίζοντες μέσα παίρνει μυρωδιά. Θα καταλάβετε αμέσως τη διαφορά και θα ενισχυθεί το κίνητρο σας.

Μην εγκαταλείπετε. Αν για οποιονδήποτε λόγο πέσει η άμυνα σας και πιάσετε το τσιγάρο στα χέρια σας, συνεχίστε την προσπάθεια σας. Είναι εύκολο να υποκύψετε, όμως, αυτό δε σημαίνει ότι χάθηκε ο αγώνας σας. Συνεχίστε και πάλι μέχρι να τα καταφέρετε!

Κινηθείτε! Η κίνηση βοηθάει σε μεγάλο βαθμό στο να αποφύγετε την αίσθηση της έλλειψης και να καταπολεμήσετε πολλά από τα συμπτώματα της. Δεν χρειάζεται να γραφτείτε σε γυμναστήριο αν δεν το θέλετε. Να βγαίνετε συχνά για περιπάτους, να κάνετε βόλτες το κατοικίδιο σας, να πηγαίνετε με τα πόδια στους προορισμούς σας.

Προσπαθήστε να τρώτε περισσότερα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχη πρωτεΐνη. Το κόψιμο του τσιγάρου μπορεί να σας οδηγήσει στο να βάλετε βάρος. Φροντίστε οι τροφές που καταναλώνετε να είναι υγιεινές!

Βάλτε εφαρμογές στο κινητό σας! Υπάρχουν πολλές εφαρμογές που θα ενισχύσουν κι άλλο το κίνητρο σας μετρώντας τις μέρες ζωής που κερδίζετε, τις μέρες που είστε άκαπνοι και τα χρήματα που εξοικονομείτε καθημερινά από την προσπάθεια σας.

Ώρα για επιβράβευση! Γνωρίζετε ότι το καλύτερο με το κόψιμο του τσιγάρου είναι η μεγάλη αποταμίευση που θα ξεκινήσετε να κάνετε! Μήπως, λοιπόν, να επιβραβεύσετε τον εαυτό σας με ένα δώρο; Είναι η στιγμή που θα μπορέσετε να το πάρετε!