Έρωτας στα χρόνια του Lockdown

Ο Φεβρουάριος θεωρείται ο μήνας των ερωτευμένων, αφού την 14η Φεβρουαρίου τιμάται η μνήμη του Αγίου Βαλεντίνου, προστάτη σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, των ζευγαριών. Αν και Άγιος της Καθολικής Εκκλησίας, είναι γνωστός και στις ορθόδοξες χώρες, όπως η Ελλάδα, όπου η μέρα αυτή γιορτάζεται τα τελευταία χρόνια, για εμπορικούς κυρίως σκοπούς, με μεγάλη απήχηση.

Τη μέρα αυτή, το κλίμα του διχασμού είναι ξεκάθαρο: Στο ένα στρατόπεδο οι ερωτευμένοι/ ευτυχισμένοι/εντός σχέσης που θα απολαύσουν τη μέρα με το άλλο τους μισό και στην απέναντι παράταξη οι ελεύθεροι/προσφάτως χωρισμένοι που θα περάσουν τη μέρα με έναν καλό τους φίλο, επίσης ελεύθερο/προσφάτως χωρισμένο.

Ποιος ήταν όμως ο Άγιος Βαλεντίνος από τον οποίο ξεκίνησαν όλα;

Ο Άγιος Βαλεντίνος (ιταλικά: San Valentino‎, λατινικά: Sanctus Valentinus) ήταν καθολικός ιερέας που έζησε στη Ρώμη κατά τον 3ο π.Χ  αιώνα. Σύμφωνα με μία από τις παραδόσεις, βοηθούσε τους Χριστιανούς που ήταν θύματα διώξεων στην περιοχή, ειδικότερα τα ζευγάρια, τα οποία και πάντρευε, διαδίδοντας και στερεώνοντας έτσι τη χριστιανική πίστη. Για τον λόγο αυτό, καταδικάστηκε σε θάνατο. Ως επικρατέστερη ημέρα θανάτου του ορίστηκε η 14η Φεβρουαρίου, η οποία συνδέθηκε, από τον Μεσαίωνα και έπειτα, με μια παράδοση αγάπης και έρωτα. Σήμερα ανήμερα γιορτάζει ο Βαλεντίνος και η Βαλεντίνη(-α) και φυσικά οι απανταχού άπαντες ερωτευμένοι.

Στην Ιταλία, ωστόσο, στην οποία θεωρείται προστάτης – άγιος για πολλά χωριά, τηρούν παραδόσεις λιγότερο συνυφασμένες με τον ρομαντισμό.  Στο Quero, πόλη στην περιοχή Veneto, ευλογούν μια τεράστια ποσότητα πορτοκαλιών, τα οποία στη συνέχεια ρίχνουν σε μια πλαγιά κοντά στην εκκλησία του Αγ. Βαλεντίνου με την πίστη ότι αυτό θα φέρει καλή τύχη! Στο Vico del Gargano, στην επαρχία Foggia, η πόλη και το άγαλμα του Αγίου διακοσμείται με χιλιάδες πορτοκάλια, ενώ διεξάγεται πομπή με τα λείψανα του και πραγματοποιείται έκθεση με τοπικές λιχουδιές. Στην Palmoli, στην περιοχή Abruzzo, καλύπτουν το δάπεδο της εκκλησίας με φύλλα δάφνης, ενώ στο Sadali, μεσογειακό νησί της Σαρδηνίας, ο Βαλεντίνος είναι προστάτης των νεόνυμφων, η μνήμη του όμως γιορτάζεται τον Οκτώβριο! Τέλος, στην Padua, διεξάγουν γιορτή προς τιμήν της αγάπης της οικογένειας και των παιδιών, κατά την οποία διανέμουν ευλογημένα κλειδιά, έναν συμβολισμό για την οικογενειακή αγάπη, ζητώντας από τον Άγιο να προστατεύσει τα παιδιά από ασθένειες.

Πέρα από αυτά όμως, η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου,  αποτελεί μια πολυσυζητημένη εορτή με αρκετά ευτράπελα και αξιοσημείωτα που λίγοι κάθε χρόνο γνωρίζουν. Ποια είναι αυτά;

  • Ημερολογιακά συμπίπτει σχεδόν με μια παγανιστική τελετή γονιμότητας ονόματι Λουπερκάλια (Lupercalia), η οποία ξεκίνησε στην Αρχαία Ρώμη και περιλάμβανε θυσίες και αιματηρά σκηνικά. Καθόλου ρομαντικό!
  • Οι κοπέλες κατά τον Μεσαίωνα έτρωγαν παράξενα φαγητά κατά τη διάρκεια της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου για να ονειρευτούν το βράδυ τον άντρα που θα παντρευτούν.
  • Ο Άγιος Βαλεντίνος δεν ήταν μόνο ένα άτομο! Παρόλο που ο επίσημος κατάλογος αναγνωρισμένων Αγίων της Καθολικής Εκκλησίας αναφέρει μόνο έναν Άγιο Βαλεντίνο, πολλοί θρύλοι αναφέρονται σε δύο, ακόμη και τρία διαφορετικά πρόσωπα.
  • Το πρώτο κουτί με σοκολατάκια για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου φτιάχτηκε τον 19ο αιώνα. Τότε ξεκίνησε και η μαζική παραγωγή καρτών και επιστολών που οδήγησε σταδιακά στη σημερινή εμπορευματοποίηση της γιορτής.
  • Το πιο δημοφιλές δώρο την ημέρα του Αγ. Βαλεντίνου είναι τα λουλούδια και ιδιαίτερα τα κόκκινα τριαντάφυλλα! Το 73% των ανθρώπων που αγοράζουν λουλούδια τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι άντρες και το 27% γυναίκες.
  • Το φιλί με τη μεγαλύτερη διάρκεια στον κόσμο, δόθηκε σε διαγωνισμό φιλιού την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και διήρκεσε 30 λεπτά!
  • Το πιο σημαντικό δώρο έρωτα είναι το Taj Mahal στην Ινδία. Χτίστηκε από τον Αυτοκράτορα Shahjahan ως δώρο στη γυναίκα του, η οποία όμως πέθανε στη γέννα του παιδιού τους.
  • Το 40% των ανθρώπων είναι κατά της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου.

Πιστοί όμως ή όχι στην ημέρα των ερωτευμένων, όλοι μας φέτος θα βιώσουμε μια διαφορετική γιορτή, άσχετα από το προσωπικό μας status. Η μέρα αυτή, τα τελευταία χρόνια γιορτάζεται με τις δέουσες τιμές και προετοιμασίες: μεγάλες ανθοδέσμες με κόκκινα τριαντάφυλλα, δώρα τυλιγμένα σε γιορτινά περιτυλίγματα, φουσκωμένες τσάντες με υπερμεγέθεις φιόγκους, κρατήσεις σε αγαπημένα εστιατόρια και άφθονο κρασί, ζευγάρια χεράκι – χεράκι στους δρόμους. Οι ιδιαίτερες συνθήκες που βιώνουν, όμως, όλοι οι άνθρωποι φέτος λόγω της πανδημίας θα αναγκάσουν σε έναν πιο λιτό, χωρίς πολλές πολυτέλειες και ετοιμασίες εορτασμό, που σίγουρα θα μας κάνει να στοχαστούμε και να επανεξετάσουμε το νόημα της γιορτής και των ανθρώπων γύρω μας.

Όταν πολλοί άνθρωποι θα ανταμώσουν για ακόμη μια μέρα μόνο μέσω του υπολογιστή, σκεφτόμαστε ότι τα υλικά αγαθά δεν έχουν σημασία. Μόνο η παρουσία των ανθρώπων κοντά μας. Την παρουσία αυτή που συχνά θεωρούμε δεδομένη πρέπει να τη γιορτάζουμε καθημερινά, αφού όπως μάθαμε τον τελευταίο χρόνο, δεν είναι. Και τέλος, το μήνυμα της αγάπης είναι καθολικό και μπορεί να απευθύνεται σε όλους εκείνους που έχουν σημαντική θέση στη ζωή μας: τον/ την σύντροφό μας, τα μέλη της οικογένειάς μας, τους αγαπημένους μας φίλους ή τα αγαπημένα μας κατοικίδια! Αν είναι να υπάρχει μια γιορτή αγάπης στη ζωή μας ίσως πρέπει να υπάρχει με αυτόν τον τρόπο: σαν υπενθύμιση, να δείχνουμε στους αγαπημένους μας καθημερινά πόσο τους νοιαζόμαστε και τους αγαπάμε!

Με πληροφορίες από iefimerida.gr, perierga.gr, tourissimo.travel, wikipedia.gr
Πηγές εικόνων: 1, 2, 3