Έξω από τη ντουλάπα, υπάρχει φως!

Αφορμή για το κείμενο μας στάθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Coming Out.

Για εσάς που δεν γνωρίζετε, αφορά κυρίως την LGBTQ+ κοινότητα και αναφέρεται στο να ανοιχτούν αυτά τα άτομα και να παραδεχτούν τον σεξουαλικό προσανατολισμό (λ.χ. ομοφυλόφιλος) ή την ταυτότητα φύλου τους (π.χ. non binary) στον περίγυρό τους.

Στην κοινωνία του 2020, θεωρητικά δεν θα έπρεπε να υπάρχουν τέτοιοι φραγμοί και τέτοιες ανασφάλειες, διότι δεν είναι ούτε θέμα επίδειξης, ούτε ισχύος. Απλά ο καθένας τους θέλει να δείξει πως η αγάπη δεν έχει να κάνει με τα φύλα ή με τον προσανατολισμό. Και ειδικά από τον κύκλο της οικογένειας, το μόνο που επιβάλλεται να υπάρχει κατανόηση και σεβασμός. Είναι όμως έτσι;

Τα άτομα που ανήκουν σ’ αυτήν την κοινότητα και είναι «κρυφά μέλη» της, νιώθουν καταπίεση, άγχος και πολύ πόνο μέσα τους, διότι ξέρουν πως δεν θα βρουν την κατανόηση και την αποδοχή που επιζητούν. Νιώθουν ανεπιθύμητα, όχι μόνο από τον κύκλο τους αλλά κι από την κοινωνία την ίδια. Κρύβονται πίσω από μια μάσκα, η οποία έχει δοθεί από την κοινωνία και παλεύουν με ασπίδα αυτήν.

Όπως προαναφέρθηκε, τα άτομα αυτά δεν αποσκοπούν στην προσοχή, ούτε και να προκαλέσουν αντιδράσεις. Επευφημούν τη διαφορετικότητα, είναι ειλικρινή και αξιοπρεπή με τον εαυτό τους και τους γύρω τους και πάνω απ’ όλα, δίνουν κουράγιο στα άτομα που παλεύουν να κάνουν coming out αλλά φοβούνται.

Ο φόβος και ο τρόμος αυτών των ατόμων είναι η αντιμετώπιση της οικογένειάς τους. Δεν υπάρχει σωστός ή λανθασμένος τρόπος προσέγγισης. Σίγουρα δεν πρέπει να γίνει πάνω σε διαμάχη ή εν βρασμώ. Ο καλύτερος τρόπος είναι με ψυχραιμία ή να έχει γίνει πρώτα σε κοντινό πρόσωπο, όπως ένας φίλος. Όταν συμβεί αυτό, η οικογένειά σου ίσως το αποδεχτεί, ίσως δυσαρεστηθεί, ίσως ανησυχήσει, ίσως όμως μείνει απλά έκπληκτη. Δεν μπορείς να προβλέψεις το συναίσθημα τους, οπότε μην έχεις άγχος, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό.

Οι πιο χρήσιμες και απλές συμβουλές που πρέπει να δοθούν είναι οι εξής:

  • Είναι φυσικό να νιώθεις έλξη από άτομο του ίδιου φύλου, οπότε μην αισθάνεσαι ενοχές.
  • Δώσε χώρο και χρόνο στον εαυτό σου, ώστε να το εξερευνήσεις καλύτερα και να επιβεβαιώσεις αυτά που νιώθεις, πριν μπεις στη διαδικασία του coming out.
  • Μην έχεις άγχος, ίσως η κατάσταση περιπλεχτεί παραπάνω.
  • Ζήτα βοήθεια και μίλα σε κάποιο έμπιστο άτομο, αλλιώς απευθύνσου σε ειδικό.
  • Κάνε το coming out, όταν και εφόσον ξέρεις πως είναι η κατάλληλη στιγμή.

Κλείνοντας, θα ήθελα να απευθυνθώ στους γονείς των lgbtq+ ατόμων. Καταλαβαίνω πως τέτοιες παραδοχές είναι απρόσμενες, αλλά σας διαβεβαιώ πως κανείς δεν έκανε κάτι λάθος. Κανείς δεν παρέσυρε το παιδί σας, δεν είναι μια απλή φάση που περνάει και φυσικά δεν κάνατε λανθασμένες κινήσεις στον τρόπο που τον μεγαλώσατε. Δώστε του να καταλάβει πως θα είστε εκεί για εκείνο και θα το αγαπάτε, όπως και να έχει.