Η πένα του Βαγγέλη είναι ιδιαίτερα αγαπητή στους λάτρεις των βιβλίων και συγκεκριμένα στους αναγνώστες που λατρεύουν να ταξιδεύουν με όχημα την φαντασία τους. Ας τον γνωρίσουμε καλύτερα μέσω αυτής της συνέντευξης.
- Με ποια αφορμή ξεκίνησες να γράφεις;
Οι λόγοι για να γράψω υπήρχαν μέσα μου για πολλά χρόνια, καθώς παρατηρούσα τον κόσμο και σκάρωνα δικές μου ιστορίες. Η αφορμή όμως ήρθε στο πρώτο μου έτος ως φοιτητής, όταν θέλησα να γράψω ένα βιβλίο γουέστερν (ακόμα μισό είναι!), με βάση όσα είχα διαβάσει για την άγρια δύση και με είχαν μαγέψει. Λίγο αργότερα, η ιστορία για ένα πορτρέτο με ιδιαίτερες ικανότητες με οδήγησε στο να ξεκινήσω την πρώτη νουβέλα από τις 7 Καταραμένες Ιστορίες.
- Η σειρά βιβλίων σου με τίτλο Η γη των αμόλυντων φαίνεται πολλά υποσχόμενη. Πώς θα την παρουσίαζες με δικά σου λόγια;
Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Θα έλεγα πως είναι η ιστορία ενηλικίωσης τριών παιδιών, που ανακαλύπτουν τον κόσμο, τη μαγεία και τον εαυτό τους σε μια ταραχώδη εποχή. Ταξιδεύοντας μαζί τους, ανακαλύπτουμε κι εμείς τα μέρη εκείνου του κόσμου, τις ιδιαιτερότητες στον τρόπο ζωής, τη μαγεία αλλά και το πώς η φιλοδοξία, η δύναμη και το πάθος για εξουσία τα καταστρέφουν όλα.
- Τι σε εμπνέει ως συγγραφέα;
Λίγο πολύ τα πάντα. Έχω εκ φύσεως τρομερή περιέργεια, την τάση να ψάχνω και να παρατηρώ, καθώς και να φαντάζομαι τι θα μπορούσε να συμβαίνει πίσω από τα φαινόμενα. Με εμπνέει τόσο η πόλη, με τα πολλά ερεθίσματά της, όσο και η επαρχία με τα μαγευτικά τοπία της. Επίσης, με εμπνέει η πολυπλοκότητα της ανθρώπινης φύσης.
- Έχεις πλούσιο συγγραφικό έργο. Υπάρχει κάποια από τις ιστορίες σου που να σε δυσκόλεψε περισσότερο;
Βεβαίως. Στην πέμπτη νουβέλα στις 7 Καταραμένες Ιστορίες, το Ταξίδι της Καλής Ελπίδας, βρέθηκα σε writer’s block για πολλούς μήνες, καθώς δεν είχα αρκετή αυτοπεποίθηση σε σχέση με την έρευνα που έπρεπε να γίνει και με το πώς θα απέδιδα όλες αυτές τις περιγραφές. Επίσης, στο τρίτο βιβλίο της Γης των Αμόλυντων, την Πεμπτουσία, δυσκολεύτηκα στα πρώτα κεφάλαια να αποδώσω με σωστό τρόπο την κοσμοπλασία και μου πήρε πολύ καιρό να τη συνεχίσω!
- Τι στοιχεία θεωρείς πως πρέπει να έχει μια ιστορία προκειμένου να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη;
Θα πρέπει να είναι ακριβώς αυτό: μια ιστορία. Όλοι μας θέλουμε να ακούμε και να διαβάζουμε ιστορίες. Όταν όμως βασικό μέλημα του δημιουργού είναι η επίδειξη γνώσεων, η παρουσίαση προσωπικών καταστάσεων άσχετων με την ιστορία ή η εκτενής παράθεση απόψεων, το ενδιαφέρον του αναγνώστη δε θα μας συντροφεύσει για πολύ.
- Στη γη των αμόλυντων διακρίνω ότι ξεχωρίζει το στοιχείο της παρέας που ενώνεται για να πετύχει έναν σκοπό. Υπάρχουν πιστεύεις κάποιες θεματικές κλειδιά για να γράψει κανείς μια πετυχημένη περιπέτεια;
Φυσικά, η φιλία και η συντροφικότητα είναι πολύ αγαπημένα ζητήματα. Πολύ δυνατά στοιχεία είναι η αυταπάρνηση, η αυτοθυσία για χάρη του σκοπού και των υπόλοιπων μελών της παρέας, η προτεραιότητα του κοινού σκοπού σε σχέση με τις προσωπικές φιλοδοξίες και φυσικά οι συνεχείς κίνδυνοι και πώς αντιμετωπίζονται.
- Εκτός από τη συγγραφή, ασχολείσαι και με το κανάλι σου στο Youtube, με τίτλο Συγγραφικό Στέκι. Τι έχεις αποκομίσει από αυτή την ενασχόληση;
Από την ενασχόληση με το YouTube, τόσο από το προσωπικό μου κανάλι όσο και από το Συγγραφικό Στέκι, που το συνδιαχειριζόμαστε με τον Αλέξανδρο Ίτσιο, έχω αποκομίσει πάρα πολλά! Την επαφή με τόσους συγγραφείς, τα έργα και τις σκέψεις τους, μια πολύ καλή γνώση του εκδοτικού και λογοτεχνικού γίγνεσθαι σήμερα… Χωρίς όλη αυτή την εμπειρία, δεν ξέρω πώς θα ήμουν σήμερα αλλά σίγουρα πολύ ελλιπέστερος!
- Αλλά και με την επιμέλεια βιβλίων. Πώς προέκυψε;
Η επιμέλεια βιβλίων είναι μια άλλη μεγάλη αγάπη, η οποία ξεκίνησε όταν ζήτησα από τις εκδόσεις Ελκυστής να εκπαιδευτώ και να πάρω εμπειρία στον συγκεκριμένο χώρο. Έμαθα πολλά τόσο για τη φιλολογική διόρθωση όσο και για τη λογοτεχνική επιμέλεια, ήρθα σε επαφή με πολλές ζόρικες περιπτώσεις σε βιβλία και, έχοντας περάσει διά πυρός και σιδήρου, πλέον έχω πολύτιμη εμπειρία και σε αυτόν τον τομέα.
- Ποια είναι η θέση του βιβλίου στην εποχή μας; Έχει αυξηθεί το αναγνωστικό κοινό στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια;
Την ακριβή απάντηση σε αυτή την ερώτηση θα ήθελα πολύ να τη μάθω! Από τη δική μου εμπειρία, θα έλεγα πως γίνεται μια μεγάλη κίνηση στις νεαρότερες ηλικίες ώστε το βιβλίο να γίνει viral κι αυτό το βλέπω πολύ θετικά. Όσο οι παλιοί κρατάνε ένα σταθερό κοινό και επίπεδο, το tiktok και το Instagram έχουν μεγαλώσει κατά πολύ τους αριθμούς. Το μόνο που με ανησυχεί είναι το θέμα της ποιότητας, καθώς το βιβλίο εκπροσωπεί τον πολιτισμό κι αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε.
- Και πώς βλέπεις τα πράγματα για τους συγγραφείς στις μέρες μας; Υπάρχει κάτι που θα ήθελες να αλλάξει;
Πολλά θα ήθελα να αλλάξουν αλλά πάνω από όλα η ιδέα πως δικαιούμαστε τα πάντα, πως οι άλλοι μας χρωστάνε. Η συγγραφή και δη η έκδοση είναι μια πορεία δύσκολη και μακροχρόνια. Σε παλιότερες εποχές, οι περισσότεροι από εμάς δε θα είχαν (ή είχαμε) καν την ευκαιρία να εκδοθούμε. Η υπερπληθώρα έργων στην εποχή μας καθιστά την ανάγκη ανάδειξης του έργου μας ακόμα μεγαλύτερη, αλλά με τρόπο θετικό, όχι με πεσσιμισμό και φθόνο προς τους άλλους δημιουργούς.
- Μελλοντικά σχέδια;
Το πρώτο μου σχέδιο είναι πολύ άμεσο: να σε ευχαριστήσω πολύ για την όμορφη αυτή συνέντευξη και τις τόσο ενδιαφέρουσες ερωτήσεις! Στα συγγραφικά τώρα: έχω ολοκληρώσει και το τέταρτο βιβλίο της σειράς Η Γη των Αμόλυντων και θα ήθελα να εκδοθεί πριν από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη κίνηση. Έπειτα, είναι το δεύτερο μέρος του έργου Φιλήμων, ο Ερευνητής του Μεταφυσικού και θα ακολουθήσουν κι άλλες ιδέες σε αυτοτελή βιβλία, πριν ξαναπιάσω μια μεγάλη σειρά φαντασίας.
Βιβλία
Ιστορίες και μνήμες της Δόξας Σιταγρών, Κυριακίδη ΙΚΕ, 2016
Φιλήμων ο ερευνητής του μεταφυσικού, Ελκυστής, 2019
7 καταραμένες ιστορίες, Ελκυστής, 2019
Η γη των αμόλυντων, Τριάδα, Παράξενος Ελκυστής, 2020
Η γη των αμόλυντων: Αιθέρας, Παράξενος Ελκυστής, 2021
Η γη των αμόλυντων: Πεμπτουσία, Παράξενος Ελκυστής, 2022
Πριν φύγετε ρίξτε μια ματιά
H Μαίρη Ελευθεριάδου είναι απόφοιτη του τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ. Διδάσκει γαλλικά και αγαπά τα ταξίδια, τα βιβλία και τη συγγραφή. Το νέο της βιβλίο «Το πιο μελωδικό ρεφρέν» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οσελότος. Στο Sociall.gr γράφει για θέματα που αφορούν τη λογοτεχνία.