Πώς να χτίσουμε αυτοπεποίθηση;

Οι περισσότεροι από εμάς λέμε ότι δεν έχουμε τόση αυτοπεποίθηση όση θα θέλαμε.. Άλλοι πάλι δείχνουν ότι έχουν για να κρύβουν την ανασφάλεια τους, εστιάζοντας κυρίως στην εξωτερική τους εμφάνιση και άλλοι έχουν αυτοπεποίθηση σε σημείο έπαρσης!

Τι εννοούμε λοιπόν με τον όρο αυτοπεποίθηση; Η αυτοπεποίθηση δεν προσδιορίζει έναν άνθρωπο ολιστικά! Μπορεί κάποιος να έχει αρκετή αυτοπεποίθηση σε έναν τομέα της ζωής του και σε έναν άλλο όχι και τόσο.

Κανείς μας δεν γεννήθηκε με αυτοπεποίθηση, αυτή κτίζεται σταδιακά με τη γνώση και τη δράση ανάλογα με το τομέα που θεωρούμε ότι υστερούμε.

Δείτε το εξής: Αν κάνετε κάτι πολλές φορές, ξέρετε ότι μπορείτε να το κάνετε, έτσι έχετε αυτοπεποίθηση!

Αν δεν το έχετε ξανακάνει, αμφιβάλλετε. Αν θέλετε να έχετε αυτοπεποίθηση δώστε στον εαυτό σας την ευκαιρία να ανακαλύψει ποιες είναι οι ικανότητες σας.

Δοκιμάζοντας καινούργια πράγματα και παίρνοντας το ρίσκο να επεκτείνετε το επίπεδο των ικανοτήτων σας, αποκτάτε νέες εμπειρίες και καταλαβαίνετε ότι το κλειδί σε όλα είναι η προσπάθεια.

Με το να δοκιμάζετε ακόμα και όταν δεν πετυχαίνετε κάτι από την αρχή, μπορείτε να γίνετε καλοί σε αυτό, ακόμα και όταν πρόκειται για ένα χόμπι, το οποίο σας γεμίζει.

Ανακαλύπτετε λοιπόν ότι κάτι που φαινόταν τρομακτικό αρχικά αλλάζει μορφή και γίνεται εφικτό και το ρίσκο δεν είναι το τέλος του κόσμου!

Η αυτοπεποίθηση λοιπόν δεν χτίζεται στην άνεση και στην ηρεμία αλλά κατακτάτε όταν βγαίνουμε έξω από τη ζώνη άνεσης μας.

Η αμφιβολία χτίζεται στον φόβο και στην άρνηση να δεχτούμε την αλλαγή, με αποτέλεσμα να απορρίπτουμε ευκαιρίες ανάπτυξης και να αρκούμαστε στο δίχτυ ασφαλείας μας, που κάποιες φορές μας πνίγει.

Πότε δοκιμάσετε τελευταία φορά κάτι που δεν είχατε ξανακάνει ποτέ;

Πότε εκτεθήκατε τελευταία φορά σε μια ευκαιρία ανάπτυξης;

Τι είδους ρίσκα παίρνετε;

Ποιο είναι το κόστος του να παραμείνετε σε στασιμότητα;

Όταν κάνουμε κάτι που φοβόμαστε και πετυχαίνουμε σε αυτό, επεκτείνουμε το μοτίβο των δυνατοτήτων μας, αυξάνουμε τις γνώσεις μας , ενισχύουμε τις ικανότητες μας και πιστεύουμε πιο πολύ στον εαυτό μας!

Δοκιμάστε πράγματα. Με αυτό τον τρόπο θα αποκτήσετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, όταν γίνετε αυτό που δυνητικά θέλετε και μπορείτε.

Τι είναι αυτό που θα θέλατε να περιέχει η μελλοντική σας ταυτότητα;

Μεγάλο μέρος του θάρρους μας είναι όταν θυμόμαστε στιγμές στο παρελθόν όπου έχουμε βιώσει το ίδιο συναίσθημα, τι έχουμε καταφέρει, ποιες δυνατά στοιχεία  του χαρακτήρα μας χρησιμοποιήσαμε και ποιες δεξιότητες.

Κερδίζουμε δύναμη, θάρρος και αυτοπεποίθηση όταν αντιμετωπίζουμε τους φόβους μας, άλλωστε και αυτούς εμείς τους δημιουργήσαμε. Ξεκινήστε με μικρά βήματα, κάντε ένα μικρό τόλμημα σχετικά με αυτό που θέλετε να επιτύχετε. Πρέπει να κάνουμε όσα θεωρούμε ότι δεν μπορούμε, μόνο έτσι θα μάθουμε πως να τα κάνουμε.

Η δράση είναι αυτή που θα σε καθορίσει!