Γεωργία Εφαπλωματά: “Μέσα από το ταξίδι του ήρωα προς τον στόχο του, έρχεται ο αναγνώστης κοντά του”

Με το πρώτο της βιβλίο με τίτλο Χωρίς δεύτερη σκέψη, η συγγραφέας Γεωργία Εφαπλωματά μας ταξίδεψε με την ρομαντική ιστορία της Μαρίνας και τις δεύτερες σκέψεις που έχει μπροστά σε ένα νέο ξεκίνημα με συμμάχους της την παρέα και την οικογένεια της. Μια ιστορία που προτείνω να διαβάσετε αυτό το καλοκαιράκι! Ας την γνωρίσουμε καλύτερα μέσω στης στήλης μας Sociallize.

Γεωργία μου, σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου!

Τι σε ενέπνευσε να γράψεις αυτό το βιβλίο;

Ευχαριστώ πολύ κι εγώ για τη φιλοξενία στη στήλη σου.

Ξεκίνησα να γράφω το συγκεκριμένο βιβλίο σαν κάτι αποκλειστικά δικό μου, χωρίς να έχω αρχικά στο μυαλό μου την έκδοση. Λίγο σαν χόμπι, σαν ψυχοθεραπεία. Η έμπνευση ερχόταν σιγά σιγά καθώς η ιστορία προχωρούσε. Και προερχόταν κυρίως από ανθρώπους και γεγονότα γύρω μου.

Στην ιστορία σου βλέπουμε την ηρωίδα να έχει δεύτερες σκέψεις και αμφιβολίες γεγονός που την κάνει πιο ανθρώπινη. Όμως παρατηρούμε πολλοί συγγραφείς να παρουσιάζουν ήρωες που είναι πάντα σίγουροι για τους εαυτούς τους. Χρειαζόμαστε πιο καθημερινούς χαρακτήρες πιστεύεις;

Πιστεύω ότι ένας ήρωας που δεν έχει κάποιο «flaw» δεν μπορεί να γίνει απόλυτα αποδεκτός από τον αναγνώστη. Γιατί και στην πραγματική ζωή όσο σίγουρος κι αν είσαι για τον εαυτό σου, ποτέ δεν είσαι τέλειος. Και θεωρώ πως μέσα από όλο αυτό το ταξίδι του ήρωα προς τον στόχο του, ή προς τον εαυτό του, έρχεται ουσιαστικά ο αναγνώστης κοντά του. Τον καταλαβαίνει, τον συμπονάει, ταυτίζεται μαζί του ή ακόμα και θυμώνει. Όμως του δημιουργεί συναισθήματα. Το τέλειο δεν έχει τη αυτή τη δύναμη.

Ένα ακόμα στοιχείο που μου άρεσε πολύ είναι η έμφαση που έδωσες στην φιλία. Είναι σημαντική έννοια στην ζωή σου;

Η φιλία για εμένα είναι η πιο σημαντική σχέση. Γιατί εμπεριέχεται και σε όλες τις υπόλοιπες. Ακόμα και μια ερωτική ή οικογενειακή σχέση έχει μέσα της έντονο το στοιχείο της φιλίας. Και στο δεύτερο βιβλίο που ετοιμάζω αυτό το διάστημα η φιλία αποτελεί την πρωταρχική σχέση της πλοκής.

Για ποια πράγματα δεν έχεις ποτέ δεύτερες σκέψεις;

Έχω για όλα δεύτερες σκέψεις. Έτσι είναι δομημένος ο χαρακτήρας μου. Όμως δεν τους επιτρέπω πάντοτε να έχουν λόγο στις αποφάσεις μου. Έχω μάθει πια να τις κοντρολάρω και να μην τις αφήνω να κλέβουν τη μαγεία από τις στιγμές μου.

Η έκδοση του βιβλίου ήταν ένα μεγάλο σου όνειρο;

Το ότι κατάφερα να το ολοκληρώσω και να μου αρέσει το αποτέλεσμα, αυτό ήταν το μεγάλο μου όνειρο. Το να γράψω ένα βιβλίο. Φυσικά όταν λαμβάνεις και τη θετική απάντηση από έναν καταξιωμένο εκδοτικό οίκο, όπως τα Ελληνικά Γράμματα, η χαρά διπλασιάζεται! Και όταν αργότερα βλέπεις τόσους ανθρώπους να το διαβάζουν και να σου γράφουν μηνύματα, ε τότε πια η χαρά απογειώνεται.

Εκτός από την συγγραφή ασχολείσαι και με το blog Μια μαμά στα ξένα. Πώς προέκυψε;

Το blog μου το ξεκίνησα λίγο αφότου έγινα μαμά. Μόλις είχα αποκτήσει αυτήν την νέα ιδιότητα και είχα εγκατασταθεί σε μια ξένη χώρα. Πολλές αλλαγές μαζεμένες. Η ανάγκη μου να συνδεθώ με άλλες γυναίκες που ζούσαν κάτι αντίστοιχο, σε συνδυασμό με την αγάπη μου για το γράψιμο «γέννησαν» αυτό το blog.

Μέσα από το ταξίδι του ήρωα προς τον στόχο του έρχεται ο αναγνώστης κοντά του
Μέσα από το ταξίδι του ήρωα προς τον στόχο του έρχεται ο αναγνώστης κοντά του

Στο Άμστερνταμ που ζεις μόνιμα ποια είναι η οπτική τους σχετικά με την ανάγνωση βιβλίων;

Γενικά ο κόσμος διαβάζει κι εδώ πολύ. Βλέπεις πολλούς ανθρώπους στα πάρκα, ή καθισμένους στο τραμ προσηλωμένους σε ένα βιβλίο. Με γεμίζει αυτή η εικόνα πολύ. Μου αρέσει που αφήνουν το κινητό στην άκρη και κρατούν στα χέρια τους ένα βιβλίο.

Επόμενα συγγραφικά σχέδια;

Η Μαρίνα έδωσε τη σκυτάλη στη Χριστίνα, τη νέα μου ηρωίδα. Μια ρομαντική και πάλι ιστορία. Γραμμένη όμως σε λίγο διαφορετικό στυλ. Δεν ξέρω πόσα βιβλία θα καταφέρω να γράψω στη ζωή μου, αλλά για ένα είμαι σίγουρη, πως κανένα δεν θα μοιάζει με το προηγούμενο.

Γεωργία Εφαπλωματά, Χωρίς δεύτερη σκέψη, Ελληνικά γράμματα, 2020

Πριν φύγετε ρίξτε μια ματιά

Αρθούρος Ρεμπώ: Η ανήσυχη ποιητική μορφή του 20ου αιώνα
Δημήτρης Μιχαλέτος: ''H φαντασία δίνει στον συγγραφέα μια απεριόριστη ελευθερία που του επιτρέπει να...
Χριστίνα Μαραγκάκη: "Είμαστε μια γενιά που αρέσκεται στην ευκολία της επιφανειακότητας των social me...
Φανή Οιχαλιώτη: "Μου αρέσει να δημιουργώ καινούριες ιστορίες για να δραπετεύσω από την καθημερινότητ...
Σοφία Στυλιανού: "Στο θέατρο μπορώ να ονειρεύομαι, να αλλάζω και να τολμώ διαρκώς"
Γεωργία Κρίκη: "Οι σκέψεις μου είναι μόνο εικόνες. Σκέφτομαι με εικόνες και όχι με λέξεις"
Eυτυχία Μαρτινίδου: ''Τα όνειρα, οι ιδέες και η ελπίδα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ουσίας και ...
Ελένη Ελευθεριάδου: "Η συγγραφή έγινε για εμένα κάτι σαν βιολογική ανάγκη"
''Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι'': Το βιβλίο-σταθμός στη λογοτεχνική καριέρα του Όσκαρ Ουάιλντ
Γιάννης Σταματέλλος: ''Η φιλοσοφία ανοίγει ένα νέο ορίζοντα γνώσης και ζωής''