Γυμναστική: Δεν είναι ο μεγαλύτερος εχθρός σου, αλλά ο κολλητός σου!

Τι σχέση έχουμε άραγε με την γυμναστική και ποια είναι η γνώμη μας γι’αυτή; Είναι κάτι εύκολο; Ή κάτι δύσκολο; Είναι κάτι που μας ευχαριστεί ή κάτι που μας δυσαρεστεί;

Ζούμε σε μια εποχή γεμάτη αντιφάσεις, όσον αφορά το θέμα γυμναστική, γυμναστήριο, γυμναστική στο σπίτι, άθληση. Και αυτό, επειδή η γυμναστική δεν έχει πάρει δυστυχώς μόνο τη διάσταση της ενδυνάμωσης του σώματος : Πολλές φορές η γυμναστική χρησιμοποιείται ως τρόπος για να χάσει κάποιος κιλά, ως τρόπος για να φανεί κάποιος «πιο ωραίος». Δεν είναι λίγες οι διαφημίσεις εφαρμογών ή βιβλίων με διάφορες ασκήσεις σώματος και από κάτω το λογότυπο «χάσε κιλά, γίνε όμορφος». Ναι. Δυστυχώς ζούμε στην κοινωνία όπου από τη μια υπάρχει η πεποίθηση ότι η εξωτερική εμφάνιση δεν μετράει και από την άλλη, η ίδια η κοινωνία, βομβαρδίζει τα άτομα με «παραπάνω κιλά» ή με «λιγότερα κιλά» να κάνουν κάτι για να αλλάξουν την εξωτερική τους εμφάνιση, είτε με διατροφή, είτε με γυμναστική, είτε με συνδυασμό και των δύο. Όχι, δεν είναι κακό να χάσουμε ορισμένα κιλά που νιώθουμε ότι επηρεάζουν την υγεία μας ή αντιστοίχως να βάλουμε διότι τίθεται θέμα υγείας. Ούτε είναι κακό να θέλουμε να βελτιώσουμε την εικόνα μας για τον ίδιο μας τον εαυτό, επειδή εμείς πραγματικά το θέλουμε, και όχι επειδή το θέλουν οι άλλοι.

Το θέμα είναι ότι μερικοί από εμάς έχουμε αρνητική στάση προς τη διατροφή και την γυμναστική, επειδή το βλέπουμε ως μια πρόκληση που δεν μπορούμε να δοκιμάσουμε. Ως κάτι δύσκολο, ως κάτι ανέφικτο. Ως κάτι που θα μας ταλανίζει, ως κάτι που οι άλλοι θα χρησιμοποιούν για «να μας την πουν». Αλλά όχι. Δεν είναι αυτός ο στόχος της διατροφής, ούτε της γυμναστικής. Στόχος της γυμναστικής είναι να βοηθήσουμε τον εαυτό μας, εφόσον το επιθυμούμε. Η γυμναστική δεν είναι ο χειρότερος εχθρός μας. Μπορεί  να μετατραπεί στον κολλητό μας. Κι αυτό, επειδή είναι ωφέλιμη. Όχι επειδή το λένε οι άλλοι, αλλά επειδή εμείς νιώθουμε την καθημερινότητά μας πιο ανάλαφρη χάρη σε αυτήν. Σε αυτό το άρθρο δεν θα μιλήσουμε με στατιστικά ή επιστημονικά δεδομένα. Δεν θα προσπαθήσουμε να υποστηρίξουμε την γυμναστική μέσω επιχειρημάτων. Θα προσπαθήσουμε να την δούμε από μια διαφορετική πλευρά. Μια πλευρά, που προσωπικά μου πήρε χρόνια για να συνειδητοποιήσω και να αποδεχτώ. Σε αυτό το άρθρο, θα σας μιλήσω για την εμπειρία μου. Στο τέλος του άρθρου, θα παραθέσω και ορισμένα στοιχεία για εφαρμογές / βίντεο που με βοήθησαν και όντως με ωφέλησαν, σε περίπτωση που θέλετε να τους ρίξετε μια ματιά.

Πάντοτε μισούσα την γυμναστική. Τα περισσότερα παιδιά έλεγαν πως είναι το αγαπημένο τους μάθημα. Για εμένα, μαντέψτε, ήταν το χειρότερο. Αυτό ίσχυε για όλα τα μαθητικά μου χρόνια. Γενικά δεν ήμουν άτομο που του άρεσε η κίνηση. Κατά καιρούς πήγαινα σε αθλήματα, σε χορό, ξεκινούσα γυμναστήριο, κατέβαζα προγράμματα γυμναστικής στο κινητό. Στην αρχή είχα αποτέλεσμα,  αλλά στο τέλος η πρόκληση δυσκόλευε… και  τα παρατούσα . Την γυμναστική  , και γενικότερα την κίνηση του σώματος, τα έβλεπα τις περισσότερες φορές ως ένα μέσο για να με εξουθενώσει, να με απογοητεύσει και να με κάνει να συνειδητοποιήσω ότι «δεν άξιζα». Όμως δεν ήταν έτσι.

Στην Τρίτη Λυκείου δέθηκα με μια κοπέλα , την Αναστασία, η οποία με στήριξε σε πολλά και πλέον είμαστε κολλητές. Η Αναστασία αποτέλεσε την έμπνευσή μου. Λάτρευε την γυμναστική και μου μιλούσε γι’αυτή. Στην αρχή ήμουν πλήρως αρνητική, λόγω των όχι και τόσο καλών εμπειριών μου. Ωστόσο αποφάσισα να δώσω μια ευκαιρία στον εαυτό μου , δοκιμάζοντας δύο προγράμματα που είχα βρει και κάποια βίντεο που η ίδια μου είχε προτείνει. Αλλά και πάλι τα παράτησα. Τα παράτησα, όμως η γυμναστική άρχισε να γίνεται μια όμορφη επιθυμία , μια όμορφη πρόκληση που πίστευα ότι δεν μπορούσα να αναλάβω. Δεν ήταν ότι δεν μπορούσα να την αναλάβω αυτή την πρόκληση. Ήταν ότι δεν πίστευα στον εαυτό μου αρκετά.

Πρόσφατα, δέθηκα με  άλλα δύο άτομα τα οποία είναι λάτρεις της γυμναστικής και γενικότερα περιπετειώδεις τύποι. Η οπτική τους , η οπτική της Αναστασίας και διάφορες δημοσιεύσεις στο Instagram μου τόνωσαν το ηθικό. Εν τω μεταξύ, στο κινητό μου κατέβασα μια εφαρμογή, η οποία είχε μέσα διάφορες προκλήσεις : 21 μέρες χαράς, 21 μέρες αυτοπεποίθησης…. 21 μέρες γυμναστικής. Ναι, το είχα δοκιμάσει παλαιότερα και δεν είχε πιάσει. Τότε όμως δεν πίστευα στον εαυτό μου. Πάτησα την επιλογή «21 μέρες γυμναστικής» ( “Workout Challenge”) . Αυτή τη φορά, θα τα κατάφερνα.

Η πρώτη μέρα ήταν λιγάκι δύσκολη, η δεύτερη ακόμα πιο πολύ. Όμως δεν θα τα παρατούσα. Στην αρχή ήταν εξουθενωτικό, ύστερα όμως… όχι και τόσο. Ανέβαζα στο Instagram την πρόοδό μου και έπαιρνα διάφορα ενθαρρυντικά μηνύματα από δικούς μου ανθρώπους. Κάθε φορά που δυσκολευόμουν , σκεφτόμουν τα λόγια που μου είχε πει η Αναστασία: « Μην σκέφτεσαι πως μια άσκηση είναι δύσκολη και δεν μπορείς να την κάνεις. Προσπάθησε. Αν ξεκινήσεις με το σκεπτικό ότι δεν μπορείς να κάνεις την άσκηση, όντως, δεν θα τα καταφέρεις. Αν όμως προσπαθήσεις και σκεφτείς ότι κάνεις έστω και λίγο, αυτό που μπορείς, τότε θα τα καταφέρεις».

Και τελικά τα κατάφερα. Ολοκλήρωσα και τις 21 μέρες. Η χαρά μου ήταν απερίγραπτη. Εγώ, που μισούσα κάποτε ακόμα και να ανεβαίνω τις σκάλες… Τα είχα καταφέρει! Έτσι, γεμάτη αυτοπεποίθηση, αποφάσισα να αναλάβω ακόμα μια πιο δύσκολη πρόκληση : 30 μέρες γυμναστικής. Επρόκειτο για ένα άλλο πρόγραμμα, που πολλές φορές είχα ξεκινήσει και είχα αφήσει στη μέση, όχι όμως αυτή τη φορά. Αυτή τη φορά θα το έφερνα εις πέρας.

9 μέρες απομένουν για να ολοκληρωθεί η πρόκληση. Κάθε μέρα, βγαίνω πιο δυνατή, με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Το πρωινό ντουζ και ένα υγιεινό γεύμα μετά την γυμναστική, είναι ό,τι πιο απολαυστικό. Νιώθω αναζωογονημένη. Η γυμναστική, τελικά, είναι όντως ωφέλιμη. Κάποτε ήθελα να κάνω πράγματα και δεν μπορούσα. Πλέον, νιώθω πιο ανάλαφρη. Η γυμναστική , σε συνδυασμό με πιο υγιεινή διατροφή με έχουν βοηθήσει. Αισθάνομαι πως έχω κάνει κάτι για εμένα. Και όντως έκανα κάτι για εμένα. Όχι για τους άλλους. Αλλά επειδή ήθελα να αισθανθώ γεμάτη ενέργεια και πιο αναζωογονημένη. Η γυμναστική είναι κάτι ωφέλιμο, αρκεί να το δούμε από την θετική πλευρά. Αρκεί να πείσουμε τον εαυτό μας ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Ότι, έστω και κάτι μικρό, μπορούμε να κάνουμε. Δεν πρόκειται για διαγωνισμό, ποιος κάνει περισσότερο και ποιος λιγότερο. Πρόκειται για μια πράξη αγάπης προς τον εαυτό μας.

Ακολουθούν μερικές προτάσεις που προσωπικά με βοήθησαν.

  • 21 Days Challenge – Life Changing Habits (από Kati & Lima).Πρόκειται για εφαρμογή από το Playstore. Μπορεί να την κατεβάσει και κάποιος με IOS σύστημα και με Android. Μέσα σε αυτή βρίσκεται το πρόγραμμα 21 ημερών γυμναστικής που ακολούθησα. Είναι γενικότερα ένα υπέροχο πρόγραμμα που προσωπικά με έχει βοηθήσει πολύ, ειδικά στην καραντίνα. Υπάρχει και σελίδα της εφαρμογής στο Instagram (@21daysapp) .
  • Lose Weight in 30 Days. Ξέρω, λέει το λογότυπο «χάσε κιλά» , αλλά όπως προανέφερα, κάποιος θα χάσει αν ο ίδιος το θέλει, όχι επειδή του το επιβάλλει κάποιος. Είναι εφαρμογή του Playstore, ειδικά σχεδιασμένη για γυναίκες. Πρόκειται για το challenge για το οποίο μου απομένουν 9 μέρες για να το ολοκληρώσω. Εκτός από το πλάνο των 30 ημερών, μέσα , στην ενότητα «discover», περιέχει διάφορα set ασκήσεων, ανάλογα με την περίσταση. Έχει άσκηση για το πρωί, για το βράδυ, για μείωση των πόνων και των πιασιμάτων και άλλα πολλά. Το ότι είναι ειδικά σχεδιασμένη για γυναίκες δεν σημαίνει φυσικά ότι δεν μπορούν να την χρησιμοποιήσουν άνδρες, απλώς πρόκειται για πιο ήπιες σχετικά ασκήσεις.
  • Η youtuber Emi Wong.  Είναι μια κοπέλα η οποία έχει κάνει την γυμναστική τρόπο ζωής. Όπως είχε αναφέρει σε μια δημοσίευσή της στο Instagram, κάποτε δυσκολευόταν να κινηθεί και αποφάσισε να το αλλάξει αυτό. Πλέον, είναι γεμάτη ενέργεια και καλή διάθεση, με θέληση να βοηθήσει μέσω των βίντεό της άτομα που βρίσκονται στη θέση στην οποία κάποτε βρισκόταν η ίδια. Καθώς είμαι ένα από αυτά τα άτομα, μπορώ να πω πως οι ασκήσεις της είναι αρκετά βοηθητικές και μάλιστα ενθαρρυντικές, χάρη στα ενθαρρυντικά της λόγια. Επίσης, έχει πολλά προγράμματα γυμναστικής και διάφορα set ασκήσεων, για όλες τις περιστάσεις.  Το κανάλι της στο youtube ονομάζεται emi wong. Το προφίλ της στο Instagram: @emiwong_