Η νευρική ανορεξία είναι μια διαταραχή κατά την οποία ένα άτομο περιορίζει σημαντικά την πρόσληψη της τροφής και/ή υιοθετεί καθαρτικές τεχνικές απώλειας βάρους (χρήση καθαρτικών, πρόκληση εμετού, υπερβολική άσκηση κ.α.). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το υπερβολικά χαμηλό βάρος 15-20% κάτω από το φυσιολογικό.
Στη συνέχεια το άτομο με αυτήν τη διατροφική διαταραχή αποκτά εμμονή σχετικά με την διατροφή του π.χ. σχολαστική καταμέτρηση των προσλαμβανόμενων θερμίδων και διαμορφώνει μια διαστρεβλωμένη εικόνα σώματος, δηλαδή το άτομο με ανορεξία βλέπει τον εαυτό του πάντα παχύ και θέλει να χάσει κι΄άλλο.
Έτσι το ανορεξικό άτομο αρχίζει σταδιακά να ικανοποιείται όλο και περισσότερο με την απώλεια βάρους που την συνοδεύουν ελάχιστες ποσότητες τροφής και υπερβολική άσκηση σε σημείο εξάντλησης. Μετά από αυτό το εξαντλητικό μοντέλο δίαιτας και άσκησης η ανεπάρκεια μακροθρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη) και μικροθρεπτικών συστατικών (βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία) είναι δεδομένη προκαλώντας διάφορα προβλήματα υγείας τα οποία θα αναφερθούν παρακάτω.
Συχνά το άτομο με ανορεξία παρουσιάζει βουλιμικά επεισόδια (κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφής). Έπειτα του επεισοδίου αυτού η χρήση καθαρτικών μεθόδων είναι σίγουρη με το άτομο να πιστεύει πως έτσι επανακτά τον έλεγχο. Δυστυχώς, το μεγαλύτερο ποσοστό ατόμων με ανορεξία είναι κορίτσια νεαρής ηλικίας. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια μεγάλη άνοδος τέτοιων διαταραχών λήψης τροφής και σε νεαρά αγόρια..
Πώς να καταλάβω ένα άτομο με ανορεξία;
- Το άτομο αυτό όπως προαναφέρθηκε έχει λανθασμένη εικόνα σώματος. Παρ΄όλο που είναι αρκετά αδύνατο πιστεύει ότι χρειάζεται να χάσει επιπλέον βάρος
- Το σωματικό του βάρους είναι πραγματικά χαμηλό με ΔΜΣ κάτω από 18,5. (φυσιολογικές τιμές 18,5-24,9)
- Έχει κυκλοθυμικό χαρακτήρα με έντονα στοιχεία τελειομανίας και ανταγωνισμού
- Αδύναμα και άτονα μαλλιά
- Εύθραυστα και ευαίσθητα νύχια
- Απομόνωση κατά τα γεύματα
- Σημαντική πτώση της διάθεσης
Από τα παραπάνω κατανοούμε όλοι ότι το άτομο με ανορεξία αλλάζει εντελώς τη διατροφική και την κοινωνική του συμπεριφορά. Στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει άγνοια ή μη αποδοχή της πραγματικής κατάστασης.
Επιπτώσεις της νευρικές ανορεξίας στην υγεία
- Αναπαραγωγικό σύστημα (διαταραχές ή παύση της έμμηνης ρύσης και πτώση της ερωτική διάθεσης
- Κυκλοφορικό σύστημα (ταχυκαρδίες ή βραδυκαρδίες, καρδιακές αρρυθμίες, υπόταση, χλωμή όψη, ανακοπή κ.α.)
- Πεπτικό σύστημα (διάρροια, δυσκοιλιότητα, ακράτεια, αφυδάτωση, διόγκωση σιελογόνων αδένων, διάβρωση οισοφάγου ή στομάχου κ.α.)
- Δερματικά (τριχόπτωση ανάπτυξη χνουδιού σε όλο το σώμα κ.α.)
- Ορθοπεδικά (οστεοπόρωση, μείωση της οστικής μάζας, αναστολή ανάπτυξης, κατάγματα κ.α.)
- Οδοντικά (αλλοίωση της αδαμαντίνης λόγω των συχνών εμετών)
- Χαμηλή θερμοκρασία, δυσλειτουργία στο ανασοποιητικό σύστημα, μαύροι κύκλοι, κόπωση, εξάντληση, διαταραγμένος ύπνος κ.α.
Οι επιπτώσεις αυτής της διαταραχής στην υγεία είναι τεράστιες, επικίνδυνες και αρκετές φορές η κατάσταση φτάνει πολύ κοντά στον θάνατο. Η θεραπεία ενός νευροανορεξικού ατόμου είναι σύνθετη και θέλει πάνω απ’ όλα την αποδοχή της κατάστασης από το ίδιο το άτομο. Στη συνέχεια, η συνεργασία του γιατρού, του ψυχολόγου και του διαιτολόγου είναι απαραίτητη. Ο πρώτος αναλαμβάνει την φαρμακευτική θεραπεία και ό,τι έχει να κάνει με την παθολογική κατάσταση του οργανισμού. Ο δεύτερος αναλαμβάνει να βοηθήσει και να υποστηρίξει το άτομο ψυχολογικά αποκαλύπτοντας τα ψυχολογικά αίτια που το έφτασαν σε αυτό το σημείο. Τέλος, ο τρίτος αναλαμβάνει τη διατροφική επανεκπαίδευση του ατόμου και το υγιές σωματικό βάρος με στόχο την πλέον ασφαλέστερη αντιμετώπιση και διαχείριση του βάρους δίχως να υπάρχει ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών και προβλήματα υγείας που αφορούν την έλλειψη της τροφής.
Πηγή φωτογραφίας: Ρsychiatry Αdvisor
Πριν φύγετε ρίξτε μια ματιά
Ο Ευθύμης Ευγενής είναι Σύμβουλος διατροφής με ειδίκευση στις τεχνικές τροποποίησης συμπεριφοράς και στον έλεγχο του βάρους. Έχει εκπαίδευση σε θέματα ψυχολογίας από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Διατηρεί χρόνιες συνεργασίες με γυμναστήρια και αθλητικούς συλλόγους. Στο Sociall.gr γράφει για θέματα διατροφής και βελτίωσης της υγείας μας.