Τυχερά παιχνίδια: Έξαψη της στιγμής ή κυνήγι μιας νέας ζωής; Πώς να το διαχειριστούμε;

Πόσο συχνά σκέφτεστε ότι αν κερδίζατε το λαχείο θα άλλαζε η ζωή σας ή παίζετε τυχερά παιχνίδια με σκοπό το εύκολο κέρδος;

Οι περισσότεροι ξέρουμε ήδη τι θα κάναμε ή τι θα αγοράζαμε αν κερδίζαμε πολλά χρήματα, πιστεύοντας ότι θα ήμασταν ευτυχισμένοι. Υπάρχουν πολλές εταιρείες και οργανισμοί που τροφοδοτούν αυτά τα όνειρα.

Θα σας έκανε πραγματικά ευτυχισμένο το να κερδίζατε;

Γιατί αγοράζετε λαχεία ή παίζετε τα στοίχημα σε πρακτορεία στοιχημάτων;

Ελπίζετε ότι μπορεί και να κερδίσετε ή το κάνετε για να διασκεδάσετε;

Παρόλο που υπάρχει μια πολύ μικρή πιθανότητα κάποιος να κερδίσει ένα ευκαταφρόνητο ποσό, αυτό που αγοράζει κάποιος είναι την ευκαιρία να ονειρεύεται μια καλύτερη ζωή.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που κερδίζουν το λαχείο, χάνουν όλα τα χρήματα τους μέσα σε 5 χρόνια και το χειρότερο είναι ότι ξοδεύονται σε ναρκωτικές ουσίες, αλκοόλ και υπερβολικά καταναλωτικά αγαθά!

Οι περισσότεροι άνθρωποι που δεν είναι συνηθισμένοι στα πολλά χρήματα χρειάζονται βοήθεια για να τα διαχειριστούν ή να τα επενδύσουν.

Γιατί όμως δεν μπορούμε να χειριστούμε αυτό που νομίζουμε ότι θέλουμε;

Μια έρευνα που έκανε το 1978 ο Φίλιπ Μπρίκμαν και ο Νταν Κόουτς στης ΗΠΑ μελετούσε τα επίπεδα ευτυχίας των νικητών του λαχείου και των θυμάτων από ατυχήματα που είχαν μείνει παράλυτοι, και οι δύο είχαν βιώσει σημαντικές αλλαγές στη ζωή τους.

Επίσης, παρακολούθησαν μια ομάδα ελέγχου με ανθρώπους που δεν είχαν πάθει ούτε ατύχημα, ούτε είχαν κερδίσει το λαχείο.

Διαπίστωσαν ότι δύο διεργασίες-η αντίθεση και η εξοικείωση- έκαναν αυτούς που έχουν κερδίσει το λαχείο λιγότερο ευτυχισμένους!

Η στιγμή που κάποιος μαθαίνει ότι κέρδισε το λαχείο, είναι μια στιγμή κορύφωσης και ενθουσιασμού.

Είναι πολύ δύσκολο μετά από μια τέτοια εμπειρία, ο άνθρωπος να βιώσει γεγονότα που θα πλησιάσουν τη δόξα εκείνης της στιγμής. Για αυτό το λόγο είναι δύσκολο να μείνουν ικανοποιημένοι με τις μικρές αλλά σημαντικές χαρές της καθημερινότητας.

Αυτό είναι κάτι που δεν ισχύει μόνο για το λαχείο, όποιος έχει μια καριέρα, ειδικά σε μικρή ηλικία και μετά φθίνει, πρέπει να αντιμετωπίσει κάτι παρόμοιο.

Το 1961 η Βιβ Νίκολσον κέρδισε το αστρονομικό ποσό των 152.319 λιρών στο προγνωστικό ποδοσφαίρου. σύντομα κατέληξε χρεωμένη και με προβλήματα με τον νόμο. Ένας από τους πέντε συζύγους της σκοτώθηκε με το αυτοκίνητο που του είχε αγοράσει εκείνη με τα κέρδη της. Η φωτογραφία της μπήκε στο εξώφυλλο του single των Smiths ‘Heaven knows I’m Miserable now’.

Όταν ικανοποιείται μια σημαντική φιλοδοξία, το άτομο μπορεί να οδηγηθεί σε μια αίσθηση κενού και απουσίας προσανατολισμού.

Μήπως πετάτε τα λεφτά σας κυνηγώντας ένα όνειρο που θα γινόταν εφιάλτης αν έβγαινε αληθινό;

Μπορεί να πιστεύετε ότι ο τζόγος είναι αποκλειστικά μια ανθρώπινη συμπεριφορά, αυτό όμως δεν αληθεύει. Όταν τα περιστέρια έχουν δύο επιλογές μια που παρέχει τροφή στο 50% των περιπτώσεων και μια στο 75%, δείχνουν ισχυρή προτίμηση στην πρώτη επιλογή. Αυτό σημαίνει ότι η έξαψη του τζόγου ισχύει και για τα περιστέρια, σε πρώτο βαθμό μπορεί να είναι βιολογική.

Όταν αγοράζεται λοιπόν ένα λαχείο δεν φέρεστε πιο έξυπνα από ένα περιστέρι…

Η στιγμή της νίκης είναι ένα πικρό ποτήρι επειδή περιορίζει μελλοντικές επιτυχίες.

Ακόμα και οι απολαύσεις που πιστεύαμε ότι θα βιώναμε αν ήμασταν πλούσιοι περιορίζονται με την πάροδο του χρόνου καθώς τις συνηθίζουμε.

Όταν όλα είναι ιδιαίτερα τότε τίποτα δεν είναι ιδιαίτερο, η συνήθεια μειώνει την αξία τους.

Ο κόσμος συνηθίζει πολύ γρήγορα, ένα όμορφο σπίτι, να έχει πάντα καλό φαγητό, να πηγαίνει στα καλύτερα ξενοδοχεία. Όσο περίεργο και αν ακούγεται, μπορεί να συνηθίσει ή  και να βαρεθεί τις μετακινήσεις με ένα ακριβό αυτοκίνητο ή τη διαμονή σε ακριβά μέρη γιατί γίνεται η καθημερινότητα του.

«Το πάρτι τελείωσε και επιστρέφουμε στην πραγματικότητα. Δεν έχω δεκάρα και το προτιμώ. Μου φαίνεται ευκολότερο να ζω με 42 λίρες την εβδομάδα παρά με ένα εκατομμύριο.»

Μάικλ Κάρολ, οδοκαθαριστής, κέρδισε 9.700.000 λίρες στο βρετανικό λαχείο

Όλα αυτά μπορούν να αλλάξουν αν οι άνθρωποι διαπιστώσουν ότι η ευτυχία μας ξεκινάει από μέσα μας. Τίποτα που προέρχεται έξω από εμάς, κανένα υλικό αγαθό δεν πρόκειται να μας δώσει ουσιαστική ή μακροπρόθεσμη χαρά, αν δεν είμαστε ευγνώμονες για τα μικρά και απλά πράγματα που ήδη έχουμε στη ζωή και στην καθημερινότητα μας και ξεχνάμε να τα εκτιμάμε.

Όπως η οικογένεια, με όποιους ανθρώπους αυτή συνεπάγεται, μια βόλτα στη φύση και η υγεία μας που είναι το πολυτιμότερο αγαθό.

Όταν κυνηγάμε την ευτυχία έξω από εμάς, τότε πάντα αυτή θα είναι αβέβαιη.