Πρόσφατα, είχα την τύχη να βρεθώ στην εξαιρετική παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του Χρήστου με τίτλο Τζακ- ο νόμος του πριγκιπάτου που έγινε στον φιλόξενο χώρο του Booking hill. Το δεύτερο μέρος μιας τετραλογίας που φαίνεται πολλά υποσχόμενη. Ας τον γνωρίσουμε καλύτερα μέσω αυτής της συνέντευξης.
- Όλα ξεκίνησαν από το πρώτο σου βιβλίο με τίτλο Σάιμον-7 συμφωνίες. Πώς θα μας το παρουσίαζες με δικά σου λόγια;
Για αρχή θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόταση που μου κάνατε. Είναι μεγάλη τιμή για εμένα. Η ιστορία του Σάιμον, ενός άγνωστου καπελοφόρου άντρα, είναι η απαρχή όλων των γεγονότων που συνέβησαν στο (Λος) Έθεραλ. Την χώρα όπου διαδραματίζεται η ιστορία. Όπως κάθε βιβλίο της συγκεκριμένης σειράς έτσι και το πρώτο βασίζεται σε έναν χαρακτήρα, και στην προκειμένη περίπτωση, ο Σάιμον θα πασχίσει να κλείσει κάποιες συμφωνίες με ορισμένα, εντελώς άγνωστα μεταξύ τους, πρόσωπα. Μέσα από αυτές ο αναγνώστης βλέπει σταδιακά την πορεία μιας ολόκληρης χώρας να οδηγείται προς την καταστροφή.
- Όταν ξεκίνησες την ιστορία, γνώριζες εξ αρχής ότι θα είναι τετραλογία ή είναι κάτι που προέκυψε στη συνέχεια;
Είχα σχεδιάσει εξ αρχής την πορεία ολόκληρου του κύριου μέρους της ιστορίας, οπότε η απάντηση είναι ναι. Από την αρχή του πρώτου μέρους αναγράφονται στοιχεία και λεπτομέρειες που αναφέρονται στο μέλλον της χώρας. Στο τι μέλει γενέσθαι δηλαδή.
- Ποιες είναι οι προκλήσεις για έναν συγγραφέα όταν γράφει όχι μόνο ένα έργο φαντασίας αλλά τέσσερα βιβλία;
Προσωπικά μιλώντας νομίζω πως όσο καλύτερη προετοιμασία έχει κάνει ο συγγραφέας τόσα λιγότερα εμπόδια και πιθανά plot holes θα συναντήσει κατά την διάρκεια της συγγραφής του. Επίσης, επειδή μιλάμε για μια σειρά βιβλίων, η μνήμη παίζει καίριο ρόλο. Να θυμάσαι δηλαδή, πότε το είπες, τί είπες και πως μπορείς να αξιοποιήσεις στην πορεία της ιστορίας τα λεγόμενα σου.
- Πώς εμπνεύστηκες τους ήρωες σου;
Πολύ όμορφη ερώτηση αυτή. Κάθε ήρωας στην τετραλογία του Σάιμον θέλω να θεωρώ ότι είναι μοναδικός. Ίσως όχι τόσο λόγο της εμφάνισης του αλλά σίγουρα λόγο του χαρακτήρα του. Τους περισσότερους ήρωες τους εμπνεύστηκα από άτομα του δικού μου περιβάλλοντος. Φίλους, συγγενείς κτλ. Δανείστηκα πολλά στοιχεία από τις συμπεριφορές τους και αργότερα τα αξιοποίησα, προσαρμόζοντας τα φυσικά, στα δεδομένα για ένα βιβλίο φαντασίας.
- Τα σεμινάρια δημιουργικής γραφής που παρακολούθησες σε βοήθησαν παραπάνω στη γραπτή σου έκφραση;
Αρκετά μπορώ να πω. Η αλήθεια είναι βέβαια πως η ανάγνωση βιβλίων σε βοηθά να προσαρμοστείς ακόμα περισσότερο και να βρεις τον δικό σου ξεχωριστό τρόπο γραφής. Τα σεμινάρια σου δίνουν στοιχεία που μπορείς να αξιοποιήσεις. Όπως το πως να χτίζεις τους χαρακτήρες σου ή το πότε είναι καλό να αποκαλύπτεις την λύση ενός μυστηρίου για παράδειγμα. Ωστόσο μέσα από τα βιβλία θεωρώ έφτιαξα την γραπτή μου έκφραση. Και ακόμα την φτιάχνω δηλαδή!
- Τι σε ώθησε να ασχοληθείς με τη συγγραφή;
Ενώ είχα από μικρός αγάπη για την ανάγνωση, με την συγγραφή δεν συνέβη. Την ξεκίνησα μόλις πριν τρία χρόνια, και σε αυτό αφορμή στάθηκε η καραντίνα, που μου παρείχε άπλετο χρόνο. Η αρχική ιδέα του Σάιμον, με ώθησε ακόμα περισσότερο σε αυτήν και φτάνοντας στο σήμερα η συγγραφή μετατράπηκε σε ένα λατρεμένο χόμπι, που στο μέλλον ελπίζω να γίνει και τρόπος ζωής.
- Έχεις κάποιον αγαπημένο συγγραφέα;
Αγαπώ τους συγγραφείς που σου αφήνουν κάτι, το οτιδήποτε, όταν τελειώσεις τα βιβλία τους. Μια συνήθεια, μια σκέψη ακόμη και μια αλλαγή πάνω στον τρόπο ζωής σου. Ο ένας εξ αυτόν είναι ο Φράνκ Χέρμπερτ, o συγγραφέας της σειράς επιστημονικής φαντασίας Dune, από τον οποίο αποκόμισα το πόσο πολύτιμο αγαθό είναι το ίδιο το νερό, και ο δεύτερος είναι ο Φίλιπ Κ. Ντίκ, από τον οποίο λάτρεψα το τρόπο που παρασύρει τους αναγνώστες τους σε μια πλάνη. Ακόμα και μετά το τέλος των βιβλίων του, δεν ξέρεις αν σου είπε αλήθεια ή ψέματα.
- Θα δοκιμαζόσουν σε κάποιο διαφορετικό λογοτεχνικό είδος;
Νομίζω πως το fantasy είναι το είδος που μου ταιριάζει αρκετά. Παρόλα αυτά θα επιχειρούσα στο μέλλον να ασχοληθώ με το dystopian σαν είδος, όπως και sci-fi. Το τελευταίο βέβαια απαιτεί μεγάλη αφοσίωση και το θεωρώ από τα πιο δύσκολα είδη, όποτε θα το επιχειρούσα όταν ωρίμαζε ακόμα περισσότερο η γραφή μου.
- Τι έχεις αποκομίσει από την ενασχόληση σου με τον χώρο του βιβλίου;
Πέραν τον υπέροχων ανθρώπων που γνώρισα και ακόμη γνωρίζω δηλαδή, ήρθα σε επαφή πρώτη φορά με εκδοτικούς και είδα από κοντά την διαδικασία που χρειάζεται για να υλοποιηθεί μια σκέψη. Και αυτό από μόνο του είναι μαγευτικό.
- Τελευταία έχει παρατηρηθεί μια μεγάλη στροφή των αναγνωστών στο είδος της φαντασίας. Πού πιστεύεις ότι οφείλεται αυτό;
Νομίζω πως το είδος fantasy εξερευνά τα όρια της ανθρώπινης φαντασίας. Αν υπάρχουν δηλαδή. Είναι πολύ ιδιαίτερο, διάφοροι αναγνώστες να ανακαλύπτουν νέους κόσμους, να χαθούν μέσα τους και να θέλουν να γίνουν μέρος αυτών. Η πραγματική ζωή πολλές φορές δείχνει διάφορες σκληρές πλευρές και πολλοί αναγνώστες βρίσκουν καταφύγιο σε αυτούς τους fantasy κόσμους, λησμονώντας έστω και παροδικά τα προβλήματα τους.
- Μελλοντικά σχέδια;
Σίγουρα μέσα στα επόμενα χρόνια έχω βάλει πλώρη να κλείσω την τετραλογία του Σάιμον. Από εκεί και πέρα υπάρχει στα σκαριά ένα μυθιστόρημα ακόμα που ανήκει στο είδος dystopian και θα ήθελα να εκδώσω κάποια στιγμή, όταν έρθει η κατάλληλη ώρα.
Σάιμον-οι 7 συμφωνίες, Πηγή, 2021
Τζακ- ο νόμος του πριγκιπάτου, Πηγή, 2023
Πριν φύγετε ρίξτε μια ματιά
H Μαίρη Ελευθεριάδου είναι απόφοιτη του τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ. Διδάσκει γαλλικά και αγαπά τα ταξίδια, τα βιβλία και τη συγγραφή. Το νέο της βιβλίο «Το πιο μελωδικό ρεφρέν» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οσελότος. Στο Sociall.gr γράφει για θέματα που αφορούν τη λογοτεχνία.