Ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγω στο βραδινό μου γεύμα;

Το βραδινό μας γεύμα είναι ένα σημαντικό γεύμα, γιατί ολοκληρώνει το ρυθμό παροχής θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό μας, αλλά και αποτελεί το τελευταίο γεύμα για τη μετάβασή μας σε μια κατάσταση σωματικής και πνευματικής ανάπαυσης, τον ύπνο.

Η σύσταση του βραδινού μας γεύματος θα πρέπει να αποτελείται από τρόφιμα χαμηλής θερμιδικής αξίας και να είναι υγιεινά μαγειρεμένα. Ιδιαίτερης σημασίας είναι και ο χρόνος κατανάλωσης του τελευταίου γεύματός μας, που θα πρέπει να γίνεται, τουλάχιστον, τρεις ώρες πριν τον ύπνο.

Πρέπει να αποφεύγονται τα τρόφιμα υψηλής θερμιδικής περιεκτικότητας που είναι πλούσια σε λιπαρά και σε ζάχαρη γιατί η πλεονάζουσα ποσότητα θερμίδων μετατρέπεται σε τριγλυκερίδια, που αποθηκεύονται με τη μορφή του λίπους στο λιπώδη ιστό. Επομένως, το κόκκινο κρέας με μεγάλη περιεκτικότητα σε λίπος, το βούτυρο, η κρέμα γάλακτος, τα τυριά με πολλά λιπαρά και τα γλυκά, σίγουρα δεν ενδείκνυνται για την κατανάλωσή τους τις βραδινές ώρες. Επιπρόσθετα, η διαδικασία παρασκευής των εδεσμάτων μπορεί να μας επιβαρύνει με πολλά λιπαρά, με αποτέλεσμα το γεύμα μας να είναι δύσπεπτο για τον οργανισμό μας. Τα τηγανιτά και τα αρτοπαρασκευάσματα (πίτες, πίτσες, τάρτες) που είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, καλό είναι να μην καταναλώνονται στο βραδινό μας γεύμα.

Τρόφιμα που περιέχουν καφεΐνη, θα πρέπει να αποφεύγονται γιατί επιφέρουν μια τονωτική και διεγερτική δράση στον οργανισμό μας, γεγονός που θέλουμε να αποφύγουμε τις νυχτερινές ώρες. Για το λόγο αυτό, καλό είναι να αποφεύγουμε την κατανάλωση καφέ, σοκολάτας και αναψυκτικών τύπου cola.

Η κατανάλωση χυμού εσπεριδοειδών, αλκοόλ και ανθρακούχων ποτών θα πρέπει να είναι μικρή ή να αποφεύγεται, γιατί προάγει τη γασροοισοφαγική παλινδρόμηση (μετατόπιση του περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο) και δυσχεραίνει την πέψη της τροφής μας, δρώντας ανασταλτικά στην ποιότητα του ύπνου μας.

Επιπρόσθετα, θα πρέπει να αποφεύγουμε τα μεγάλα γεύματα και να επιλέγουμε να είναι απλά μαγειρεμένα (βραστά, ψητά) χωρίς πολλές σάλτσες και μπαχαρικά, που να έχουν σα βάση τα λαχανικά, το λευκό κρέας και το ψάρι ή το αβγό. Δημητριακά και πατάτες μπορούμε να καταναλώσουμε, αλλά σε μικρότερη ποσότητα. Η κατανάλωση, επίσης, αν θέλουμε, μιας μικρής ποσότητας κρασιού(120-150ml) μπορεί να δράσει ευεργετικά στη χαλάρωσή μας.

Δεν πρέπει να ξεχνούμε την αργή κατανάλωση του γεύματός μας σε ένα ήρεμο περιβάλλον και την αποφυγή κατάκλισης μετά το γεύμα. Ένας μικρός περίπατος ή/και η κατανάλωση ενός ροφήματος από βότανα (χαμομήλι, τσάι του βουνού, πράσινο τσάι, μελισσόχορτο, δίκταμο) μπορεί να δράσουν καταπραϋντικά στο νευρικό μας σύστημα και θα προετοιμάσουν τον οργανισμό μας για τη διαδικασία του ύπνου.