Η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση για τον καρκίνο του μαστού

πρόληψη, καρκίνος μαστού

Αναφερόμενη στο θέμα του καρκίνου του μαστού, οι περισσότερες γυναίκες θα σκεφτούν ότι αυτό το θέμα δεν τις αφορά. Και μόνο η λέξη καρκίνος είναι μια λέξη που συνήθως αποφεύγεται και έχει συνδεθεί με την «επάρατη νόσο» που όποιος τη διαβαίνει «δεν έχει επιστροφή». Το ταμπού αυτό έχει σπάσει πια και πλέον, μέσω της σωστής ενημέρωσης, είμαστε σε μια νέα και ελπιδοφόρα κατάσταση πραγμάτων και αναφορών.

Ο καρκίνος του μαστού αφορά όλες τις γυναίκες, κι αυτό γιατί είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου σε αυτές, όπου μία στις οχτώ γυναίκες θα νοσήσει από καρκίνο του μαστού σε κάποια φάση της ζωής της. Κάθε χρόνο υπάρχουν  6.000 νέες διαγνώσεις στην Ελλάδα. Εκείνο, όμως, που είναι πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι  αν ο καρκίνος του μαστού  διαγνωστεί εγκαίρως, έχει ως και 97% πιθανότητες  για πλήρη ίαση.

‘‘Αν ο καρκίνος του μαστού διαγνωστεί εγκαίρως, έχει ως και 97% πιθανότητες για πλήρη ίαση’’

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας οι συστάσεις για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού είναι οι ακόλουθες:

  • Διατηρήστε ένα υγιές σωματικό βάρος και κάνετε συχνό έλεγχο του βάρους σας
  • Αποφύγετε το κάπνισμα
  • Αποφύγετε το αλκοόλ
  • Εντάξτε τη φυσική δραστηριότητα στην καθημερινότητά σας
  • Αποφύγετε την έκθεση στην ακτινοβολία
  • Υιοθετήστε το μητρικό θηλασμό

Επιπλέον, ο προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού, που περιλαμβάνει  την ψηλάφηση μαστού από τον ειδικό γιατρό, τη μαστογραφία καθώς και άλλες εξετάσεις ανάλογα με την ηλικία της κάθε γυναίκας, είναι η μεγαλύτερη προστασία απέναντι στον καρκίνο του μαστού. Η έγκυρη διάγνωσή του είναι συνυφασμένη με την επιβίωση αλλά και την ποιότητα ζωής της κάθε γυναίκας.

‘‘Η έγκυρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού είναι συνυφασμένη με την επιβίωση αλλά και την ποιότητα ζωής της κάθε γυναίκας’’

Όσον αφορά τη διατροφή μας, έρευνες έχουν δείξει ότι η μείωση του κόκκινου κρέατος, η μείωση του αλατιού και η μεγάλη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών δρουν ευεργετικά για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, εξαιτίας των αντιοξειδωτικών, των πολυφαινολών και των μονοακόρεστων λιπαρών οξέων που περιέχουν τα φυτικά τρόφιμα.

Στον αγώνα όλων εμάς των γυναικών που αποσκοπεί στην αλλαγή του τρόπου ζωής μας καθώς και των διατροφικών μας συνηθειών βρίσκονται στο πλευρό μας γιατροί, γυμναστές και διαιτολόγοι-διατροφολόγοι, προκειμένου να προασπιστεί η υγεία αλλά και η ποιότητα ζωής μας.

Πηγή Φωτογραφίας: Shutterstock