Στηρίζοντας διατροφικά τους επιζώντες του καρκίνου

Παγκοσμίως ο καρκίνος είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου, μετά από τις καρδιαγγειακές νόσους, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, σε άτομα ηλικίας κάτω των 80 ετών. Ο καρκίνος είναι μια νόσος που εκτείνεται πέρα ​​από τη θνησιμότητα. Τα άτομα που διαγνώστηκαν με καρκίνο αντιμετωπίζουν, εκτός από τη σωματική ταλαιπωρία, τη μειωμένη ποιότητα ζωής που σχετίζεται με τα συμπτώματα της ασθένειας, τις επίπονες θεραπείες και τις παρενέργειες των θεραπειών.

Η εξέλιξη των επιστημών και η έγκαιρη διάγνωση συντέλεσαν στην παροχή καλύτερων θεραπειών με καλύτερη έκβαση της νόσου. Η εξατομικευμένη ιατρική παρακολούθηση του ασθενή και η συνεργασία του με το ιατρικό και  νοσηλευτικό προσωπικό, η διατροφική καθοδήγηση του ασθενή, καθώς και η συνεργασία του ασθενή με το τον ψυχολόγο, συνέβαλλαν στη  ολοκληρωμένη διαχείριση της νόσου και συντέλεσαν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενή. Όλοι οι παραπάνω παράγοντες συνέβαλλαν στο να επιτευχθεί η ίαση της νόσου και, τώρα πια, να μπορούμε να μιλάμε για επιζώντες καρκίνου.

Παγκοσμίως ο αριθμός των επιζώντων από καρκίνο αυξάνεται σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Η υγιεινή διατροφή με την υψηλή κατανάλωση λαχανικών και φρούτων αποτέλεσε το βασικό παράγοντα για την πρόληψη του πρωτογενούς καρκίνου οποιασδήποτε μορφής, με θεαματικά απoτελέσματα στην  περίπτωση του καρκίνου του μαστού. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι η υψηλή πρόσληψη λαχανικών, πριν από τη διάγνωση, συσχετίστηκε με χαμηλή θνησιμότητα σε επιζώντες από καρκίνο της κεφαλής, του λαιμού  και του καρκίνου των ωοθηκών.

Μέχρι σήμερα, η γενική σύσταση για κατανάλωση ≥5 μερίδες λαχανικών και φρούτων την ημέρα, περίπου 400 γραμμάρια μέχρι 600 γραμμάρια / ημέρα (δηλαδή, 200-300 γραμμάρια / ημέρα λαχανικών και 200-300 γραμμάρια / ημέρα φρούτων) έχει φανεί ότι δρα ευεργετικά στην υγεία των επιζώντων από καρκίνο.

Αρκετές έρευνες έδειξαν τον ευεργετικό ρόλο της Μεσογειακής Διατροφής στη θνησιμότητα και στην πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη χρόνιων παθήσεων, τόσο του καρκίνου όσο και του διαβήτη και των καρδιαγγειακών παθήσεων. Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος μεταξύ των γυναικών που επέζησαν παγκοσμίως από καρκίνο. Η υψηλότερη προσήλωση στη Μεσογειακή Διατροφή έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού και καλύτερη ποιότητα ζωής. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες που επέζησαν από καρκίνο του μαστού βρέθηκε ότι έτρωγαν περισσότερο από 250 γραμμάρια / ημέρα λαχανικά και φρούτα, και είχαν καλύτερη ποιότητα ζωής από εκείνες που έτρωγαν λιγότερο από 250  γραμμάρια / ημέρα .

Ένας πιθανός μηχανισμός της σχέσης μεταξύ μιας υγιεινής διατροφής και της ποιότητας ζωής μπορεί να είναι μέσω της μείωσης της φλεγμονής, που παρέχει η Μεσογειακή Διατροφή. Η Μεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζεται από υψηλή κατανάλωση φυτικών τροφών κυρίως, λαχανικών, φρούτων, δημητριακών (κυρίως ολικής άλεσης), ελαιολάδου, όσπριων, ξηρών καρπών και σπόρων, συχνή κατανάλωση ψαριού και θαλασσινών, μέτρια κατανάλωση πουλερικών, αβγών και γαλακτοκομικών, ενώ η κατανάλωση του κρέατος είναι λιγότερο συχνή. Έχει φανεί ότι η μεγάλη κατανάλωση φυτικών τροφών παρέχει αντιοξειδωτικά, πολυφαινόλες και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που μπορεί να επηρεάσουν θετικά τη φλεγμονή, την ενδοθηλιακή λειτουργία και τον πόνο.

Όλες οι κατευθυντήριες οδηγίες για την πρόληψη του καρκίνου αλλά και τη στήριξη των επιζώντων από καρκίνο συνιστούν ότι το αυξημένο σωματικό βάρος, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, η ανθυγιεινή διατροφή, και το αλκοόλ επιβαρύνουν την υγεία, ευνοώντας την εμφάνιση του καρκίνου.

Μαζί με τους επιζώντες από καρκίνο είμαστε και όλοι εμείς στο πλευρό τους για να στηρίξουμε με οποιοδήποτε τρόπο αυτόν τον αγώνα, τον αγώνα για τη ζωή. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Επιζώντων του Καρκίνου, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών – Εθελοντών-Φίλων – Ιατρών Αθηνών, (Κ.Ε.Φ.Ι.) διοργανώνει στις 6 Ιουνίου, τον 1ο Διαδικτυακό Ποδηλατικό Γύρο όπου τα έσοδα του ποδηλατικού γύρου θα διατεθούν για τη διεύρυνση του Προγράμματος «Μαζί στο Σπίτι». Η Παγκόσμια Ημέρα Επιζώντων του Καρκίνου, είναι μια ημέρα γιορτής για όλους τους επιζώντες και μνήμης για όσους έχασαν αυτή τη μάχη. Η ζωή όμως είναι εδώ και συνεχίζουμε! Με σύνθημα «Τρέχουμε πιο γρήγορα από τον καρκίνο» στέλνουμε ένα μήνυμα ενσυναίσθησης και αισιοδοξίας για την αντιμετώπιση της ασθένειας και την ενδυνάμωση όλων των μικρών και μεγάλων μαχητών!

Πηγή φωτογραφίας: Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείου Υγείας

Βιβλιογραφία

1. Bonaccio M, Di Castelnuovo A, Bonanni A, Costanzo S, De Lucia F, Pounis G, et al. Adherence to a Mediterranean diet is associated with a better health-related quality of life: a possible role of high dietary antioxidant content. BMJ Open. 2013;3(8).

2. Hurtado-Barroso Sara, Trius-Soler Marta, Lamuela-Raventós M Rosa, Zamora-Ros Raul. AbstractVegetable and Fruit Consumption and Prognosis Among Cancer Survivors: A Systematic Review and Meta-Analysis of Cohort Studies. Meta-Analysis : Adv Nutr 2020 Nov 16;11(6):1569-1582.

3. Morze Jakub, Danielewicz Anna, Przybyłowicz Katarzyna, Zeng Hongmei, Georg Hoffmann Georg, Schwingshackl Lukas. An updated systematic review and meta-analysis on adherence to mediterranean diet and risk of cancer. Eur J Nutr, 2021 Apr;60(3):1561-1586.

4. Porciello Giuseppe , Montagnese Concetta, Crispo Anna, Grimaldi Maria, Massimo Libra, et al. Mediterranean diet and quality of life in women treated for breast cancer: A baseline analysis of DEDiCa multicentre trial. Multicenter Study: PLoS One 2020 Oct 8;15(10):e0239803.

5. Rock L Cheryl , Thomson Cynthia,  Gansler Ted , Gapstur M Susan , McCullough L Marjorie, Patel V et al. American Cancer Society guideline for diet and physical activity for cancer prevention. Guideline CA Cancer J Clin 2020 Jul;70(4):245-271.

6. Σύλλογος Καρκινοπαθών «Κ.Ε.Φ.Ι» ΑΘΗΝΩΝ.  Παγκόσμια ημέρα επιζώντων καρκίνου.