Δεν μας παρακινεί η ίδια η πραγματικότητα αλλά ο τρόπος με τον οποίο την αντιλαμβανόμαστε!

Οι περισσότεροι από εμάς σκέφτονται πώς θα αποφύγουν τον πόνο και πώς θα αντλήσουν ευχαρίστηση βραχυπρόθεσμα. Για αυτό οι στόχοι μας μπορεί να μας δυσκολέψουν, όχι τόσο στο να πάρουμε μια απόφαση αλλά στο να την διατηρήσουμε.

Ας πάρουμε για παράδειγμα έναν άνθρωπο που θέλει να χάσει κιλά, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να το κάνει όπως το ότι θα αισθάνεται πιο υγιείς, θα έχει περισσότερη ενέργεια και θα νιώθει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Ωστόσο, υπάρχουν και πολλοί λόγοι για να μην χάσει βάρος, όπως το ότι θα πρέπει να ξεκινήσει δίαιτα και να στερηθεί αρκετά πράγματα, νιώθοντας πεινασμένος.

Καθώς λοιπόν οι λόγοι είναι μοιρασμένοι, η πλάστιγγα θα γείρει προς τη μεριά της αναβλητικότητας  γιατί το βραχυπρόθεσμο αίσθημα του πόνου είναι μεγαλύτερο από το μακροπρόθεσμο αίσθημα της ευχαρίστησης. Δημιουργούμε λοιπόν ένα φαύλο κύκλο, ερχόμενοι σε γνωσιακή ασυμφωνία.  Ενώ γνωρίζουμε ότι δεν θα μας προσφέρει τίποτα θρεπτικό να φάμε ας πούμε πατατάκια, επιλέγουμε την άμεση ευχαρίστηση, μένοντας δυσαρεστημένοι μακροπρόθεσμα.

Πως μπορούμε λοιπόν να υπερβούμε την αρχική δυσφορία και να αποκτήσουμε την απαραίτητη ορμή για να επιτύχουμε τους στόχους μας;

Για να μπορέσουμε λοιπόν να επιτύχουμε κάτι αξιόλογο, πρέπει να υπερβούμε τον αρχικό πόνο για να αποκτήσουμε μακροπρόθεσμα ευχαρίστηση,

Αυτό που χρειάζεται λοιπόν είναι να δείξουμε πειθαρχία ώστε να καταφέρουμε να υπερβούμε τον αρχικό πόνο είτε είναι στο χώρο των επιχειρήσεων, στις σχέσεις, στα οικονομικά, στην εκγύμναση και στην αυτοπεποίθηση.

Πολλοί άνθρωποι παραμένουν σε μια εργασία ή σε μια σχέση που δεν τους ικανοποιεί, επειδή φοβούνται είτε να βρουν μια λύση είτε την αλλαγή γιατί αυτή σηματοδοτεί το άγνωστο, το μη οικείο κάτι που είναι έξω από τη ζώνη άνεσης τους, πιστεύοντας ότι αυτό θα τους προκαλέσει μεγαλύτερο πόνο. Για να καταφέρουμε λοιπόν να κάνουμε μια σχέση πρέπει να ξεπεράσουμε το φόβο της απόρριψης ή το ότι θα πληγωθούμε. Για να ασχοληθούμε με τις επιχειρήσεις πρέπει να ξεπεράσουμε το φόβο της οικονομικής ασφάλειας.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι η εξέλιξη και η ανάπτυξη, προϋποθέτουν δράση πέρα από τη ζώνη ασφάλειας μας. Ο φόβος είναι μόνο μια αντίδραση από μια εμπειρία που συνέβη στο παρελθόν ή για το τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον. Ζώντας λοιπόν στο παρόν αντιδράμε με βάση τα πραγματικά γεγονότα.

Ας δούμε λοιπόν πως μπορούμε να πετύχουμε την αλλαγή!

  1. Σκεφτείτε ένα πράγμα που αναβάλλετε καιρό
  2. Γιατί το αναβάλλω συνεχώς;  Τι είναι αυτό που φοβάμαι ότι θα συμβεί;
  3. Με ποιο τρόπο διεκδικώ αυτό που θέλω;
  4. Σε τι με εξυπηρετεί να αναβάλλω; Τι ευχαρίστηση αντλώ;

Για να διαρκέσει η αλλαγή πρέπει να δούμε ποια είναι η άμεση ευχαρίστηση που αντλούμε και να την αντικαταστήσουμε με μια νέα συνήθεια που δεν θα έχει βλαβερές συνέπειες για εμάς.

  • Ποιο είναι το κόστος αν δεν αλλάξω άμεσα; ( σε συναισθηματικό, οικονομικό, σε αυτοπεποίθηση, σε εμφάνιση και σε υγεία)
  • Το τελευταίο βήμα είναι να καταγράψουμε τι ευχαρίστηση αντλούμε αν κάνουμε αυτά τα τέσσερα πράγματα τώρα.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τι μας κινητοποιεί και μας δημιουργεί ενθουσιασμό!