Νέα χρονιά, νέοι στόχοι και όλοι ζούμε με την ελπίδα ότι τα πράγματα αυτή την χρονιά θα γίνουν καλύτερα. Ένα μακρύ lockdown με συνδυασμό τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι η λήξη του 2020. Ο εγκλεισμός μαζί με τη σχεδόν μοναδική απόλαυση του φαγητού προκάλεσε αύξηση του σωματικού βάρους σε αρκετούς ανθρώπους. Αυτό δημιουργεί ανησυχία στο ότι δεν υπάρχει το κουράγιο για την έναρξη μιας νέας δίαιτας.
Η απώλεια βάρους είναι μια διαδικασία που απασχολεί ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού και ειδικά τον γυναικείο πληθυσμό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι παχύσαρκοι άντρες δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Ωστόσο, μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων θεωρούν την κατάσταση αυτή επώδυνη. Ίσως μπορεί και να είναι όταν γίνεται λάθος.
Ποια είναι τα λάθη που γίνονται όταν ξεκινάει η δίαιτα;
- Δεν υπάρχει εξειδικευμένη παρακολούθηση από ειδικούς διατροφής. Αυστηρές δίαιτες πολύ χαμηλών θερμίδων έχουν ως αποτέλεσμα την κόπωση και τη στέρηση του οργανισμού σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Ενώ ένας διαιτολόγος έχει τη γνώση να σας εντάξει ομαλά στην διαδικασία αυτή.
- Η εμμονή με το νούμερο της ζυγαριάς. Αυτό είναι το πιο βασικό πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους διαιτώμενους. Μόλις η ζυγαριά σταματήσει να πέφτει για ένα μικρό χρονικό διάστημα τότε η απογοήτευση κυριαρχεί και μετατρέπεται σε εγκατάλειψη της προσπάθειας. Παρ’ όλα αυτά χρειάζεται να επισημανθεί ότι η ζυγαριά δεν είναι το μόνο κριτήριο που δείχνει το αποτέλεσμα. Πολύ σημαντικές ενδείξεις είναι η αίσθηση ευεξίας, η μεγαλύτερη άνεση σε παλιά ρούχα που δεν έμπαιναν πριν, το ποσοστό σωματικού λίπους και η μείωση των πόντων με την μέτρηση της μεζούρας.
- Η βιασύνη. Δυστυχώς, η βιασύνη και η ανυπομονησία είναι δύο στοιχεία εχθροί σε αυτή την πολύτιμη διαδικασία. Σε αυτό σημαντικό ρόλο παίζει και η παραπληροφόρηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τίτλους χάστε 10 κιλά σε 1 εβδομάδα. Αυτό δημιούργησε ουτοπικά και μαγικά αποτελέσματα τα οποία δεν είναι επί της ουσίας ρεαλιστικά και βιώσιμα.
- Η σκέψη «όλα» ή «τίποτα». Αυτού του είδους η σκέψη μπορεί να αποβεί μοιραία σε μια δίαιτα. Διότι η λέξη «όλα» περιλαμβάνει την υπερκατανάλωση φαγητού δίχως κανένα μέτρο. Η λέξη «τίποτα» περιλαμβάνει την αυστηρή άρνηση οποιουδήποτε θερμιδογόνου φαγητού σε επίπεδα εξάντλησης και επαναφοράς στην λέξη «όλα» λόγω της σκληρής στέρησης που δημιουργήθηκε πριν. Η απάντησε σε αυτές τις δύο λέξεις είναι η λέξη «μέτρο». Η οποία υποδηλώνει την κατανάλωση φαγητού με σύνεση έχοντας ως σύμμαχο την ισορροπία και την απόλαυση.
- Ο χρόνος. Ο χρόνος σε γενικές γραμμές είναι ένας αμείλικτος εχθρός. Στην περίπτωση αυτή αν τον υπολογίσουμε σωστά είναι ένας σημαντικός φίλος. Το κάθε σώμα και ο κάθε άνθρωπος έχουν έναν δικό τους μοναδικό ρυθμό απώλειας. Μη πιέζεται τον εαυτό σας με αυστηρά χρονοδιαγράμματα πέραν από αυτά που θέτει ένας ειδικός διατροφής τα οποία είναι σύμφωνα με τις δικές σας ανάγκες και σε ρεαλιστικά πλαίσια.
Αυτά είναι τα πιο συχνά λάθη που γίνονται κατά την έναρξη μιας σωστής διατροφής διότι έτσι χρειάζεται να το αποκαλούμε με στόχο την υγεία και την ευεξία. Ας σταματήσει αυτός ο φαύλος κύκλος της ταλαιπωρίας της υπερβολής και της υστερίας και ας έρθει η σταδιακή αλλαγή, η διαχείριση της διατροφικής συμπεριφοράς που στόχο έχει πέραν της ομορφιάς και τα νούμερα των ρούχων την πρόληψη πολλών χρόνιων ασθενειών (Σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακά, παχυσαρκία κ.α.) Ας κάνουμε την αρχή με μια ήπια φυσική δραστηριότητα (περπάτημα, ποδήλατο κ.α.)
Καλή Χρονιά με υγεία, αγάπη και υπομονή!
Πριν φύγετε ρίξτε μια ματιά
Ο Ευθύμης Ευγενής είναι Σύμβουλος διατροφής με ειδίκευση στις τεχνικές τροποποίησης συμπεριφοράς και στον έλεγχο του βάρους. Έχει εκπαίδευση σε θέματα ψυχολογίας από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Διατηρεί χρόνιες συνεργασίες με γυμναστήρια και αθλητικούς συλλόγους. Στο Sociall.gr γράφει για θέματα διατροφής και βελτίωσης της υγείας μας.