Η Διατροφή μας αποτελεί ένα πολύπλοκο και ποικιλόμορφο τομέα, αντικείμενο του οποίου είναι ο τρόπος με τον οποίο η τροφή παρέχει τα απαραίτητα συστατικά για τη διατήρηση της ζωής μας καιτην προαγωγή της υγείας μας, μέσα από την πρόληψη και τη θεραπεία της νόσου.
Το σώμα μας, μέσω των κυττάρων μας, προσλαμβάνει και χρησιμοποιεί τα θρεπτικά συστατικά που προέρχονται από τα τρόφιμα, προκειμένου να διατηρήσει τη δομή του και τη λειτουργικότητά του.
Οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες, τα λίπη και τα έλαια, οι βιταμίνες, τα ανόργανα στοιχεία και το νερό αποτελούν τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα τρόφιμα. Ο συνδυασμός και οι ποσότητες των θρεπτικών συστατικών των τροφίμων που καταναλώνουμε, καθημερινά, καθορίζουν τόσο το σωματικό μας βάρος, όσο και την υγεία μας. Επιπλέον, οι επιλογές των τροφίμων που θα καταναλώσουμε, θα πρέπει να καλύπτουν τις ενεργειακές απαιτήσεις του οργανισμού μας αλλά και ταυτόχρονα, η επαρκής πρόσληψη νερού και θρεπτικών συστατικών θα πρέπει να προάγει τη συντήρηση και ανάπτυξή του, με απώτερο σκοπό την υγεία.
Επομένως, η έκφραση «κάνω διατροφή» περιγράφει μια καθημερινή διαδικασία που επιτελείται, για μέσω της τροφής. Όμως, πολλές φορές χρησιμοποιείται, λανθασμένα, για να υποδηλώσει μια διατροφή χαμηλών θερμίδων, με απώτερο σκοπό την απώλεια βάρους. Βέβαια, μια τέτοια διατροφική κατάσταση αποδίδεται πιο σωστά με την έκφραση «κάνω διατροφή χαμηλών θερμίδων» ή «κάνω διατροφή απώλειας βάρους».
Η σχέση που έχουμε με την διατροφή μας είναι μια διαρκής σχέση αλληλεπίδρασης του σώματός μας και της ευχαρίστησης για κατανάλωση τροφής. Βέβαια, πολλές φορές, αυτή η διαδρομή παρουσιάζεται σαν ένα δύσκολο ταξίδι για την επίτευξη ενός σωματικού βάρους που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας.
Το σωματικό βάρος, ανέκαθεν, αποτελούσε αντικείμενο μελέτης, αναζήτησης, και διερεύνησης διότι έχει συσχετιστεί με την αισθητική, την υγεία, τη μόδα και το κοινωνικό στάτους. Εκείνο, όμως, που πρέπει να τονιστεί είναι ότι το σωματικό βάρος πρέπει να συσχετίζεται άμεσα με την υγεία και να αποσκοπεί στην επιδίωξή της.
Η εξατομίκευση της ποσότητας και της ποιότητας της τροφής μας από το Διαιτολόγο-Διατροφολόγο θα μας παρέχει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την επίτευξη ενός φυσιολογικού σωματικού του βάρους, μέσω της διατροφής που αποσκοπεί στην προάσπιση της υγείας μας.
Πηγή Φωτογραφίας: CommonSenseHealth.com
Πριν φύγετε ρίξτε μια ματιά
Oι διακοπές του Βίκτωρος Ουγκώ - Ένα συναρπαστικό ταξιδιωτικό διήγημα
Τι είναι τα cruelty free - vegan καλλυντικά και πώς τα αναγνωρίζουμε;
Στο κρεβάτι του Μάρκο Πόλο
5 αποδράσεις για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας
Περνώντας τη ζωή τους στο Van - #vanlife
Βερολίνο: Tο μοντέρνο, το ιστορικό, το εναλλακτικό...
Πάμε για καφέ; Η σύντομη ιστορία του πιο δημοφιλούς ροφήματος
Σκόρδο: O γιατρός της φύσης
Ω-3 λιπαρά οξέα: Τα λιπαρά που είναι ευεργετικά για την υγεία μου!
Βιταμίνη Β12: Ποια είναι τα σημάδια έλλειψης της;
Η Φωτεινή Τολιοπούλου είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Ασχολείται με την Κλινική Διατροφή, το Εξατομικευμένο Διαιτολόγιο διαχείρισης σωματικού βάρους και το Health and beauty coaching. Το ενδιαφέρον της για τη γαστρονομία και το ευ ζην την οδήγησαν στην υλοποίηση υγιεινών γευμάτων, αλλά και στην επίτευξη ενός βασικού στόχου, που συνίσταται στην υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής, η οποία να αποτελεί μια ευχάριστη διαδικασία, συντελώντας στην διαμόρφωση μιας ποιοτικής ζωής και στην απόκτηση ενός υγιούς σωματικού βάρους. Επίσης, παρέχει εθελοντικά, διατροφική υποστήριξη και συμβουλευτική σε γυναίκες που έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού, θέλοντας να προωθήσει το μήνυμα ότι το υγιές σωματικό βάρος δρα προστατευτικά απέναντι στη νόσο. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της στο ftoliopoulou(@)gmail.com και στο 6949936502.