Η σημασία της έκφρασης: «Κάνω Διατροφή»

Η Διατροφή μας αποτελεί ένα πολύπλοκο και ποικιλόμορφο τομέα, αντικείμενο του οποίου είναι ο τρόπος με τον οποίο η τροφή παρέχει τα απαραίτητα συστατικά για τη διατήρηση της ζωής μας καιτην προαγωγή της υγείας μας, μέσα από την πρόληψη και τη θεραπεία της νόσου.

Το σώμα μας, μέσω των κυττάρων μας, προσλαμβάνει και χρησιμοποιεί τα θρεπτικά συστατικά που προέρχονται από τα τρόφιμα, προκειμένου να διατηρήσει τη δομή του και τη λειτουργικότητά του.

Οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες, τα λίπη και τα έλαια, οι βιταμίνες, τα ανόργανα στοιχεία και το νερό αποτελούν τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα τρόφιμα. Ο συνδυασμός και οι ποσότητες των θρεπτικών συστατικών των τροφίμων που καταναλώνουμε, καθημερινά, καθορίζουν τόσο το σωματικό μας βάρος, όσο και την υγεία μας. Επιπλέον, οι επιλογές των τροφίμων που θα καταναλώσουμε, θα πρέπει να καλύπτουν τις ενεργειακές απαιτήσεις του οργανισμού μας αλλά και ταυτόχρονα, η επαρκής πρόσληψη νερού και θρεπτικών συστατικών θα πρέπει να προάγει τη συντήρηση και ανάπτυξή του, με απώτερο σκοπό την υγεία.

Επομένως, η έκφραση «κάνω διατροφή» περιγράφει μια καθημερινή διαδικασία που επιτελείται, για μέσω της τροφής. Όμως, πολλές φορές χρησιμοποιείται, λανθασμένα, για να υποδηλώσει μια διατροφή χαμηλών θερμίδων, με απώτερο σκοπό την απώλεια βάρους.  Βέβαια, μια τέτοια διατροφική κατάσταση αποδίδεται πιο σωστά με την έκφραση «κάνω διατροφή χαμηλών θερμίδων» ή «κάνω διατροφή απώλειας βάρους». 

Η σχέση που έχουμε με την διατροφή μας είναι μια διαρκής σχέση αλληλεπίδρασης του σώματός μας και της ευχαρίστησης για κατανάλωση τροφής. Βέβαια, πολλές φορές, αυτή η διαδρομή παρουσιάζεται σαν ένα δύσκολο ταξίδι για την επίτευξη ενός σωματικού βάρους που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας.

Το σωματικό βάρος, ανέκαθεν, αποτελούσε αντικείμενο μελέτης, αναζήτησης, και διερεύνησης διότι έχει συσχετιστεί με την αισθητική, την υγεία, τη μόδα και το κοινωνικό στάτους. Εκείνο, όμως, που πρέπει να τονιστεί είναι ότι το σωματικό βάρος πρέπει να συσχετίζεται άμεσα με την υγεία και να αποσκοπεί στην επιδίωξή της.          

Η εξατομίκευση της ποσότητας και της ποιότητας της τροφής μας από το Διαιτολόγο-Διατροφολόγο θα μας παρέχει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την επίτευξη ενός φυσιολογικού σωματικού του βάρους, μέσω της διατροφής που αποσκοπεί στην προάσπιση της υγείας μας.   


Πηγή Φωτογραφίας: CommonSenseHealth.com