Η καταγωγή της πιπερόριζας ή του τζίντζερ είναι από την  ανατολή. Η πιπερόριζα προέρχεται από το ποώδες φυτό με την ονομασία zingiber officinalis. Καλλιεργείται σε διάφορα μέρη του κόσμου αλλά κυρίως στην Ινδία, Ανατολική Αφρική, Άπω ανατολή και  Νότια Ασία. Χρησιμοποιείται κατά βάση στην ιαπωνική, ινδική και κινέζικη κουζίνα. Το τζίντζερ αποτελείται από 80% νερό όπου έχει λίγες θερμίδες και είναι πλούσιο σε κάλιο, ψευδάργυρο και αντιοξειδωτικά.

Τα πλεονεκτήματα του τζίντζερ στην υγεία

  1. Το τζίντζερ είναι γνωστό ως προς την θεραπεία για τη ναυτία που σχετίζεται με την κίνηση. Ο μηχανισμός δράσης της δεν είναι γνωστός, αλλά σε μελέτη που έγινε σε Σχολή Ναυτικών Δοκιμών, αυτοί που κατανάλωναν πιπερόριζα υπέφεραν λιγότερο.
  2. Η πιπερόριζα χρησιμοποιείται για εκατοντάδες χρόνια στην Ασία ως φυσική θεραπεία για τα κρυολογήματα και την γρίπη. Προτείνεται για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της γρίπης και του κρυολογήματος στους ενήλικες, δύο κοφτές κουταλιές της σούπας φρέσκια ψιλοκομμένη ή τεμαχισμένης πιπερόριζα σε ζεστό νερό δύο ή τρεις φορές την ημέρα.
  3. Το τζίντζερ περιέχει μαγνήσιο, χρώμιο και ψευδάργυρο που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος, και βοηθάνε στην αποφυγή του αισθήματος ρίγους, του πυρετού και της υπερβολικής εφίδρωσης.
  4. Η πιπερόριζα βελτιώνει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τις τροφές. Αυτό επιτυγχάνεται με τη διέγερση της έκκρισης των γαστρικών και παγκρεατικών ενζύμων.
  5. Η πιπερόριζα περιέχει μερικές από τις πιο ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ουσίες, και είναι ένα πολύ δυνατό φυσικό παυσίπονο. Η χρήση του προτείνεται και για τις φλεγμονές που δημιουργούνται από αυτοάνοσα νοσήματα όπως π.χ. η αρθρίτιδα κ.α. 
  6. Μελέτες, απέδειξαν ότι η πιπερόριζα μπορεί να καθυστερήσει την ανάπτυξη των εντερικών καρκινικών κυττάρων.
  7. Το τζίντζερ βελτιώνει τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος. Κάτι το οποίο είναι αρκετά επίκαιρο για την καταπολέμηση της  covid-19. Επίσης η καθημερινή κατανάλωση μικρής ποσότητας πιπερόριζας μειώνει την πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου, αναστέλλοντας την εναπόθεση των λιπαρών στις αρτηρίες. Επίσης μειώνει τις βακτηριακές λοιμώξεις στο στομάχι, και βοηθάει στην ανακούφιση από τον έντονο βήχα και τους ερεθισμούς του λαιμού.

Τρόποι να εντάξουμε το τζίντζερ στην καθημερινή μας διατροφή

Η πιπερόριζα δεν είναι και πολύ συνηθισμένο μπαχαρικό στην χώρα μας όπως στην Κίνας και στις υπόλοιπες χώρες της Ασίας. Παρ΄όλα αυτά χαρίζει ιδιαίτερη γεύση στο φαγητό και στα ροφήματα. Το τζίντζερ ταιριάζει απίστευτα στις σούπες κυρίως με ψάρι, κοτόπουλο και στις σούπες λαχανικών. Την σκόνη τζίντζερ, μπορούμε να προσθέσουμε στον πουρέ και στα ψητά φούρνου. Με φλούδες πιπερόριζας μπορούμε να αρωματίσουμε φυσικούς χυμούς φρούτων και λαχανικών και σε κάθε είδους ρόφημα ή ακόμη και σε σκέτο νερό με λεμόνι και δυόσμο γι’αυτούς που επιθυμούν μια ιδιαίτερη γεύση στο νερό τους. Στην αρχή σε πολλούς μπορεί να ξενίσει η πικάντικη γεύση του. Όμως είναι σίγουρο ότι στο τέλος θα το λατρέψετε. Αξίζει να το δοκιμάσουμε και να το υιοθετήσουμε στις καθημερινές μας συνήθειες διότι όπως  είδαμε παραπάνω έχει τρομερά ευεργετικές ιδιότητες.