Πώς να ελέγξω την αίσθηση της πείνας κατά τη διάρκεια της δίαιτας;

Κατά την διάρκεια της εφαρμογής ενός προγράμματος απώλειας βάρους υπάρχει πάντα ο φόβος της έλλειψης επιλογών αγαπημένων σνακ και γευμάτων που συνήθως είναι junk food και γλυκά. Ένας άλλος φόβος είναι η πείνα. Η αίσθηση της πείνας υπάρχει συνήθως κατά το πρώτο διάστημα μέχρι το σώμα να συνηθίσει τις νέες ποσότητες και τις αλλαγές στον τρόπο διατροφής. Ωστόσο η υπομονή και η επιμονή είναι ο σημαντικότερος σύμμαχος σε τέτοιου είδους καταστάσεις. Παρ΄όλα αυτά υπάρχουν τρόποι για την καταπολέμηση της πείνας με υγιεινές και με ολιγοθερμιδικές επιλογές.

– Τα λαχανικά είναι ο πρώτος μεγάλος σύμμαχος σε αυτό. Διότι καλύπτουν αρκετό όγκο στο στομάχι λόγω τον φυτικών ινών και έχουν πολύ λίγες θερμίδες ενώ είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνες μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Ένα ωραίο tip είναι να συνοδεύουμε πάντα τα γεύματα μας με ένα πιάτο σαλάτα ή να έχουμε έτοιμα κομμένα λαχανικά στο ψυγείο και να τα συνοδεύουμε με μια ελαφριά σως από γιαούρτι τις ώρες που νοιώθουμε ότι δεν μας έχει καλύψει το γεύμα.

Η πρωτεΐνη. Οι επαρκείς ποσότητες πρωτεΐνες σε καθημερινή βάση μας προσφέρει μεγαλύτερο κορεσμό δηλαδή την αίσθηση της πληρότητας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κάνει περισσότερη ώρα να μεταβολιστεί συγκριτικά με τον απλό υδατάνθρακα. Π.χ. 1 κομμάτι κρέας κάνει να μεταβολιστεί περίπου 1,5 με 2 ώρες ενώ 1 μερίδα μακαρόνια μεταβολίζεται μέσα σε 30 λεπτά. Προσοχή! Αυτό δεν σημαίνει ότι χρειάζεται να καταναλώνουμε μόνο πρωτεΐνες (κρέας, ψάρι, αβγό, γαλακτοκομικά). Ο οργανισμός μας χρειάζεται όλες τις ομάδες τροφίμων σε σωστές ποσότητες και συνδυασμούς.

Ένα tip είναι ότι αν πεινάμε το βράδυ πριν τον ύπνο είναι προτιμότερο να καταναλώσουμε 1 φρυγανιά με 1 φέτα τυρί ή γαλοπούλα παρά 1 φρούτο το οποίο μετά από λίγη ώρα λόγω της γλυκόζης να μας ανεβάσει και άλλο την όρεξη.

Η ενυδάτωση πέραν απ’όλα τα υπόλοιπα οφέλη που μας προσφέρει το νερό όπως η μεταφορά των θρεπτικών συστατικών, η υγεία του δέρματος και η κάθαρση των αγγείων κ.α. Βοηθά στο να ελέγξουμε την όρεξη μας. Ο λόγος είναι ότι πολλές φορές λόγω αφυδάτωσης το σώμα εκφράζει την επιθυμία του για υγρά μέσω την αίσθηση της πείνας. Ένα tip είναι να πίνουμε τουλάχιστον 2 λίτρα υγρών μέσα στην ημέρα αν και αυτό εξαρτάται από το φύλο, την ηλικία, το περιβάλλον και την δραστηριότητα του σώματος.

Καταναλώνω το γεύμα μου αργά. Αυτό είναι πολύ σημαντικό να καταναλώνουμε τα γεύματα μας αργά και όχι γρήγορα στο πόδι. Διότι το σήμα που θα σταλεί από τον πεπτικό σωλήνα στον εγκέφαλο χρειάζεται περίπου 20 λεπτά. Με αυτό τον τρόπο ελέγχουμε καλύτερα την ποσότητα που θα καταναλώσουμε και την αίσθηση της πληρότητας. Ένα ωραίο tip για να δώσουμε διάρκεια στο γεύμα μας είναι να τρώμε με παρέα λέγοντας τα νέα της ημέρες ή να αφήνουμε το πιρούνι κάθε μερικά λεπτά και να μασάμε καλά την τροφή μας.

Όπως είδαμε παραπάνω υπάρχουν λύσεις να αντιμετωπίσουμε την αίσθηση της πείνας. Το μόνο που χρειάζεται είναι καλή διάθεση και η εμπιστοσύνη σε έναν ειδικό διατροφής που έχει τα κατάλληλα εργαλεία για την αντιμετώπιση κάθε είδους πρόκλησης.

Αν σας ενδιαφέρουν παρόμοια άρθρα Διατροφής και Ευ ζην, ακολουθήστε μας σε FacebookInstagram ή κάντε εγγραφή στο Newsletter μας!