Πόσες θερμίδες “κρύβουν” τα ποτά; Συμβουλές για υπεύθυνη κατανάλωση!

Αλκοόλ, καλή διάθεση και καλοκαίρι! Όλοι έχουμε ανάγκη να χαλαρώσουμε ειδικά αυτό το καλοκαίρι. Ωστόσο, ας μην ξεχνάμε ότι το αλκοόλ κρύβει και τις παγίδες του. Ο Ευθύμης Ευγενής, σύμβουλος διατροφής του Sociall, εξηγεί πώς να καταναλώνουμε υπεύθυνα αλκοόλ και μοιράζεται τις θερμίδες των πιο αγαπημένων μας ποτών.

Τι είναι το αλκοόλ;

To αλκοόλ ή αλλιώς οινόπνευμα ή αιθανόλη είναι μια οργανική χημική ένωση που περιέχει άνθρακα, υδρογόνο και οξυγόνο με μοριακό τύπο C2H6O. Είναι ένα πτητικό, εύφλεκτο και άχρωμο υγρό. Χρησιμοποιείται εδώ και εκατοντάδες αιώνες από τους ανθρώπους ως ψυχαγωγικό ποτό. Υπάρχουν διάφορα είδη αλκοολούχων ποτών όπως κρασί, μπύρα, βότκα, ουίσκι κ.α. Το καθένα από αυτά έχουν διαφορετική ποσότητα αιθυλικής αλκοόλης και τα καθιστά ήπια ή βαριά ποτά. Προτιμούνται για συνοδευτικό διότι επιφέρουν την αίσθηση ευφορίας και χαλάρωσης γι΄αυτό ανήκουν στις αγαπημένες επιλογές για διασκέδαση.

Καλοκαίρι- Χειμώνας και αλκοόλ

Στη χώρα μας η κατανάλωση του αλκοόλ είναι πιο έντονη τους καλοκαιρινούς μήνες διότι έχει συνδυαστεί από την κουλτούρα μας, με την έξοδο και το φαγητό. Αντίθετα με τις βόρειες χώρες που η κατανάλωση του είναι ακόμη μεγαλύτερη τους χειμερινούς μήνες διότι προκαλεί την αίσθηση της ζεστασιάς από τη χαμηλή θερμοκρασία. Αν και αυτό τελικά αποτελεί έναν ακόμη μύθο διότι μετά από λίγη ώρα κατανάλωσης, φεύγει η αίσθηση ζεστασιάς, επειδή το αίμα συγκεντρώνεται περισσότερο στο κέντρο του σώματος για να το μεταβολίσει, με αποτέλεσμα να παγώνουν τα άκρα. Τους καλοκαιρινούς μήνες στη χώρα μας η διασκέδαση αποτελεί μεγάλη συνήθεια λόγω καλού καιρού και διακοπών. Το αλκοόλ δεν λείπει απ’ όλο αυτό. Ειδικά τα κοκτέιλς που αποτελούν την in επιλογή για περισσότερους. Το μεσημέρι στην παραλία το βράδυ στο μπαρ και ίσως το μεσημέρι μετά από ένα καλό γεύμα.

Είναι μια καλή επιλογή;

Παρ’όλα αυτά το αλκοόλ αποτελεί μια καλή επιλογή για να απολαύουμε τον ελεύθερο χρόνο μας; H απάντηση είναι ναι ανάλογα την ποσότητα και την συχνότητα της κατανάλωσης. Ως γνωστόν το αλκοόλ πέραν από την αίσθηση της ευφορίας, σε μεγάλες ποσότητες προκαλεί μείωση των αντανακλαστικών και σύγχυση. Σε ότι αφορά στο θέμα διατροφής και υγείας έχει αρκετές κενές θερμίδες.

Τι είναι οι κενές θερμίδες;

Κενές θερμίδες, αποκαλούμε συνήθως την μη άμεση διαθέσιμή ενέργεια στο σώμα μας. Με πιο απλά λόγια το σώμα δίχως να μπορεί να μεταβολίσει με ευκολία το αλκοόλ για άμεση παραγωγή ενέργειας. Το ήπαρ το μετατρέπει σε λίπος και το αποθηκεύει. Άρα εκτός ότι αποθηκεύουμε περίσσιο λίπος, επιβαρύνουμε σημαντικά το συκώτι μας στην διαδικασία που αναφέραμε πριν.

Πόσες θερμίδες έχουν τα αλκοολούχα ποτά;

Εξαρτάται από το ποσοστό του οινοπνεύματος στο κάθε ποτό, την πρώτη ύλη που περιέχει π.χ. κριθάρι για την μπύρα, σταφύλια για το κρασί και τα πρόσθετα σάκχαρα που περιέχουν. 1γρ αλκοόλ έχει 7kcal.

  • 1 δόση κόκκινο ξηρό κρασί έχει 90 θερμίδες
  • 1 δόση κόκκινο γλυκό κρασί έχει 120-150 θερμίδες
  • 1 δόση βότκα έχει βότκα έχει 176 θερμίδες
  • 1 δόση ούζο έχει 150 θερμίδες
  • 1 δόση λικέρ έχει 100 θερμίδες
  • 1 δόση λευκό ξηρό κρασί έχει 70-80 θερμίδες
  • 1 ποτήρι μαύρη μπύρα έχει 170 θερμίδες
  • 1 ποτήρι ξανθιά μπύρα έχει 120 θερμίδες
  • 1 κοκτέιλ έχει από 150-260 θερμίδες ανάλογα τα υλικά και τον τρόπο παρασκευής.

Όπως παρατηρούμε τα αλκοολούχα ποτά περιέχουν αρκετές θερμίδες σε μονή δόση πόσο μάλλον όταν η ποσότητα είναι μεγαλύτερη ισοδυναμεί θερμιδικά με 1 ή 2 κυρίως γεύματα.

Αλλαγή στον τρόπο κατανάλωσης των ποτών

Η ολική απαγόρευση δεν είναι η λύση διότι αυτό δεν το καθιστά βιώσιμο. Μπορούμε όμως να κάνουμε μερικές σημαντικές αλλαγές στην συχνότητα και στην ποσότητα. Αν συμβεί αυτό θα αποδειχθεί πραγματικά ωφέλιμο για την υγεία και σε άτομα που βρίσκονται στην διαδικασία απώλειας βάρους και φυσικά και σε αυτούς που δεν θέλουν να δουν την ζυγαριά τους να ανεβαίνει.

Δώσε διάρκεια

Δώσε διάρκεια στο ποτό σου μπορείς να πάρεις 1 δόση και να το εμπλουτίσεις με παγάκια, σόδα, χυμό λεμόνι, νερό ή και κάποιο αναψυκτικό light.

Θρεπτικότητα

Το αλκοόλ πέραν από κενές θερμίδες και καλή διάθεση μπορεί να μας προσφέρει και πολλά αντιοξειδωτικά συστατικά όπως το ξηρό κόκκινο κρασί πού έχει τρομερά οφέλη για την υγεία της καρδιάς. Επίσης πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι η μπύρα.

Ποντάρω στο λευκό

Όταν εννοούμε ότι επιλέγω το λευκό ποτό δεν εννοούμε κάθε λευκό ποτό όπως η βότκα διότι όπως είδαμε παραπάνω έχει αρκετές θερμίδες και αποτελεί έναν ακόμη μύθο ‘τα λευκά ποτά δεν έχουν θερμίδες.’ Όμως συγκριτικά το λευκό κρασί έχει λιγότερες θερμίδες από το κόκκινο αν και η διαφορά τους είναι μικρή. Μεγαλύτερη διαφορά παρατηρούμε στην ξανθιά συγκριτικά με την μαύρη μπύρα. Η 1 δόση τζιν με σόδα επίσης είναι ένα μια ολιγοθερμιδική επιλογή. Οι ποσότητες σε εβδομαδιαία βάση είναι 1 μονή δόση την ημέρα πάντα σε συνδυασμό υγιεινής διατροφής και άσκησης. Αυτές οι συστάσεις ισχύουν κυρίως σε άτομα που καταναλώνουν πολύ συχνά οινοπνευματώδη ποτά και σε άτομα που προσέχουν το σωματικό τους βάρος. Σε άτομα με συγκεκριμένα προβλήματα υγείας οι συστάσεις είναι πιο συγκεκριμένες και διαφέρουν μεταξύ τους.

Το αλκοόλ είναι μόνο μια παράμετρος για την διασκέδαση. Δώσε αξία στην καλή παρέα, στην όμορφη μουσική και στον περιβάλλον που θα επιλέξεις.